Закриват офиса на ДСК в Елена, кметът изрази недоволството си в писмо до управата на банката

0
Централното управление на Банка ДСК е изпратило уведомление до кмета на община Елена за взетото от ръководството на банката решение за обединяване дейността на банков офис „Елена“ с финансовия център в гр. В. Търново , считано от 25 януари 2021 г.
Решението е в резултат от регулярните анализи на представянето на офиса в гр. Елена, които показвали дълготрайна тенденция на незадоволителни резултати
Ръководството уверява, че ще запази съществуващия АТМ (банкомат), където клиентите да продължат да извършват операции по справки, теглене на суми в брой и плащане на сметки.
Взетото решение за закриване на банковия офис е политика на ръководството на Банка ДСК и е извън правомощията на общината.
Кметът на общината инж. Дилян Млъзев е изпратил писмо до главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ДСК Тамаш Хак-Ковач, в което в качеството си на представител на Община Елена и нейните жители изразява нескритото недоволство на гражданите и местния бизнес, породено от евентуалното закриване на банковия офис. Кметът изразява и своето лично неудовлетворение от това решение.
„Без да оспорвам несъмненото Ви право да предприемате мерки, свързани с управлението на ръководената от Вас институция, бих искал да Ви обърна внимание, че финансовите показатели не следва да бъдат единствените аргументи, които да влияят на едно или друго решение, се казва в писмото. Доверието на клиентите е най-ценният актив за всяка банкова институция. Банка ДСК, която е с почти 70-годишна история, нямаше да е сред водещите банки и да показва забележителни резултати, ако не се интересуваше от мнението на своите клиенти за обслужването, което им се предоставя във всеки един офис.
Доверието на жителите на община Елена към Вашата банка никога не е поставяно под съмнение. Дълги години тя е една от предпочитаните банки за гражданите и местния бизнес. Макар че офисът на ДСК в гр. Елена не обслужва общинския бюджет, служители на общинската администрация, общински съветници, служители в бюджетните звена към община Елена са клиенти на банката.
Община Елена е загрижена заради затрудненията и неудобствата, които ще предизвика закриването на банковия офис на ДСК в града. Няма спор, че онлайн услугите и мобилното банкиране правят общуването с финансовите институции по-лесно, и без съмнение това е тяхното бъдеще. Проучванията обаче показват, че все още твърде малък процент от българите ползват онлайн банкиране, а за повечето хора от селата в Еленския балкан, поне засега, е почти невъзможно. Разстоянието, което трябва да пропътуват до Вашия трезор във В. Търново, дори и за най-малката банкова услуга, е от 40 до 70 км в едната посока.
Елена носи достойнството на българското Възраждане и е един от неговите символи. В днешно време, градът ни става все по-популярен като добро място за живеене и предпочитана туристическа дестинация. Всяка уважаваща себе си банка би оценила тези предимства.
Възможните последствия от евентуалното закриване на банковия офис едва ли биха се изчерпили само с оттеглянето на сегашните клиенти на банката и пренасочването им към други финансови институции. Авторитетът на банката, граден в продължение на години, би пострадал сериозно не само сред живущите в град Елена, но и сред многобройните еленчани, които живеят и развиват своя бизнес извън родния град, в страната и чужбина.“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *