Д-р Иван К. Иванов, преподавател във ВТУ: „В ситуация на пандемия обществото ни постоянно се поляризира и дели!“

 

„Генерално обществото ни в ситуация на пандемия постоянно се поляризира и дели. Основно сега на хора, прекарали COVID-19 и на такива, очакващи да се заразят. Има и трети които са в конспиративен транс“.

Това са част от изводите на преподавателя във Великотърновския университет д-р Иван Иванов, който от началото на пандемията поддържа своя интернет-рубрика „Нито ден без уроци“. В нея докторът по политически науки и член на Катедра „Психология“ към търновската Алма матер дава психологически съвети за справяне с изолацията, тревожността и различните предизвикателства, породени от безпрецедентната ситуация.

Според Иван Иванов, прекаралите вируса от своя страна се делят на оцелели с усещане за безсмъртие и травмирани от тежко преминаване на болестта или загуба. Първите живеят с усещане за циничен триумф над смъртта, вторите са внимателни, чувствителни и отговорни към чуждото страдание. Първите са много по опасни от вторите за начина, по който обществото ще излезе от кризата, предупреждава Иванов.

Психологът д-р Иван К. Иванов

 

„Очакващите да се заразят се делят на паникьосани и хаотично дезорганизирани, и втори – старателно подготвили се за посрещане на опасността с медикаменти, провизии и информация. Поведението на първите е по-опасно за тях от поведението на вторите.

 

Генералното разделение е на ваксъри и антиваксъри, като всяка група си има неин обяснителен модел. Ваксърите вярват в чудеса и са конформисти, антиваксърите вярват в себе си и са анархисти. Първите са по-опасни за себе си, вторите са по-опасни за обществото“, са изводите на преподавателят във ВТУ.

 

Като бивш народен представител и зам.-председател на предишния парламент, великотърновецът прави и още един извод:

 

„Наблюдава се и четвърто разделение на ниво политически лидери. Едните се чувстват задължени да се ваксинират публично и ритуално пред народа (нещо като спиритичен сеанс на вожд пред племе), другите си вършат спокойно работата по информиране и организация на процеса за тези които искат да се ваксинират. И накрая, всички вече разбират, че хората много по-лесно се управляват през емоции (особено страх, паника, параноя и противопоставяне), отколкото чрез проекти, стратегии и политики“.

 

Д-р Иванов обобщава, че големите проблеми на пандемията в психологичен план са два – подозрителността и стигматизацията.

Подозрителността се разгръща по оста: несигурност, недоверие, параноя, конспирация. Тя подрива солидарността и доверието, в крайна сметка човек се превръща в неуверен невротик, неспокоен и зависим гражданин, става хронична плячка на външни обстоятелства и чужди интереси. Превръщате се в жертва.

 

Стигматизацията се развива около страха от преносителя на заразата. Тя се разгръща през: избягване, сегрегация, злоупотреба, насилие. Тя разделя обществото, формира култура на оцеляване, води до търсене на виновник, агресия и прекомерен гняв. Превръщате хората в насилници.

 

„Та между жертви и насилници сякаш е избора.  Има и трети обаче – да запазите здравия си разум, да се опирате на опита, тялото, фактите и близките си, да не бързате, да мислите за смисъла на живота и за перспективата отвъд оцеляването“, съветва психологът и преподавател във ВТУ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!