Фондация „Звезди под звездите“ дари нови костюми на танцьорките от „Балканджийче“

0

 

Фондация „Звезди под звездите“ сбъдна една дългогодишна мечта на девойките от танцова формация „Балканджийче“ към Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена. Благодарение на дарителския жест, талантливите момичета имат вече едни от най-красивите северняшки костюми, копие на автентичен образец, изработени в ателие „Балканфолк“ София.

„Няма по-голяма помощ от тази, дошла навреме. В трудно и предизвикателно време живеем. За културата все не достигат пари, но има още хора, чиито сърца са отворени за доброто. Благодарим на нашите спомоществователи, които подкрепят детското изкуство, насърчават развитието на младите таланти, дават им възможност за изяви“, каза Йорданка Грънчарова, художествен ръководител на „Балканджийче“ от основаването й до днес.

Танцовата формация е създадена преди 25 години. Близо 50 млади хора, на възраст от 3 до 18 години, посвещават свободното си време на народните танци в школата и с изпълненията си оставят у зрителите емоции и красиви преживявания. За четвърт век „Балканджийче“ се превърна в емблема на град Елена и разнася славата му в страната и чужбина, печели награди на наши и международни фестивали. А фондация „Звезди под звездите“, която зарадва танцьорките с нови костюми, е създадена с патриотичната мисия да съхрани българските традиции и памет. Фондацията организира големите събори на родолюбието в еленското село Раювци, традиционните вече пленери по склулптура и живопис, честванията за Вълчан войвода и за Трети март край единствения у нас паметник  на поборника за народна свобода.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *