Единствената на Балканите ферма за скариди край Свищов пусна първата си продукция

0

Идеята за уникалното стопанство се родила в разговор между двама приятели, които обсъждали… мезе за бира

Мила Милчева

Първите партиди скариди, отледани във ферма в свищовското село Българско Сливово, вече са факт. Обектът е изграден по проект, финансиран по ОП „Програма за морско дело и рибарство” на обща стойност 1 416 123 лв. От тях размерът на безвъзмездната финансова помощ е 708 061 лв, европейското финансиране е  531 046 лв., а националното финансиране е 177 015 лв. Пълното име на проекта е „Изграждане на пълносистемна ферма за отглеждане на скариди, последством затворена рециркулационна технология”.

Идеята за сложното съоръжение и цялостната разработка се родила по време на разговор между двама приятели, които обсъждали… какво е най-подходящото мезе за бира. Става дума за съучениците Георги Наумов и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса „Биляна” ООД в Българско Сливово.

С Лефтер се познаваме от четвърти клас, когато учехме в едно и също училище в град Варна. После съдбата реши така, че и двамата да свържем живота си със свищовския регион, разказва Георги Наумов.

И така, един ден, преди около 4-5 години, двамата пиели бира в животновъдното стопанство и се чудели с какво да замезват. Свинското били пробвали във всякакви варианти – и като печено месо, и като сухи мезета. Първо се заговорили за раци, после изведнъж се сетили за скаридите. И защо да си ги купуваме, като можем да си отгледаме сами, решили двамата предприемачи. Речено-сторено. Започнали да търсят информация в интернет, която се оказала доста оскъдна, но това не ги спряло. Изчели купища литература, посетили престижни международни конференции по аквакултури в различни страни, „крали” идеи от водещи производители на скариди. Решили да кандидатстват с проект пред оперативна програма на ЕС, който бил одобрен.  И така през март 2018 година бил даден старт на изпълнението на тяхната идея.

Георги Наумов (на горната снимка) и Лефтер Лефтеров са създатели на уникалната ферма.

Минахме през много трудности, бюрократични процедури, търсене на оборудване, обучение на персонал, но всичко си заслужаваше, категоричен е Наумов, който е управител на фермата. Лефтер имал богатия си опит като собственик най-големия свинекомплекс в региона, Георги пък помагал с познанията си от Тайланд, където развивал бизнес, защото страната е една от водещите в производство на скариди в света.

Сега се гордеят, че са създали единствената такава ферма не само в България, но и на Балканския полуостров. Подобни обекти са единици и в Европа.

Избрали терен до свинекомплекса в Българско Сливово, който бил обезпечен с ток и вода. Около 1900 кв. м. е площта на новата иновативна производствена сграда, която представлява затворена соленоводна рециркулационна система, водоснабдена от собствен сондажен кладенец, в чиято вода се добавя специализирана сол, с цел достигане на оптимални условия за отглеждане на скаридите.

Често ни питат как така гледаме скариди до сладководна река като Дунав, смее се Георги Наумов, докато обяснява сложната технология за отглеждането на бялата тихоокеанска скарида с латинско наименование Litopenaeus vannamei.

За проектирането на фермата двамата предприемачи използвали технологията и практиката на дипломирани технолози от Нидерландия, които имали богат опит в изграждането и оперирането на скаридени ферми. Идеята им била фермата да бъде пълносистемна – за целия цикъл на отглеждане – от люпене на ларви от собствено маточно стадо – до производство на консумативен размер скарида за предлагане на пазара.

Около сто дена са необходими, за да достигнат скаридите тегло около 22 грама, обяснява Наумов, а капацитетът на фермата е за около 22, 6 тона годишно. В момента в нея са разкрити седем работни места, но плановете предвиждат да бъдат наети още хора.

Българския пазар – големи и по-малки магазини, ресторанти и други обекти, ще задоволява фермата в Българско Сливово. Дали се притесняваме от конкуренцията? На практика такава нямаме, с усмивка коментира Георги Наумов. И не крие реакцията си, когато види в някои магазини надпис „пресни охладени скариди”. Чак ми става смешно, защото това е пълен абсурд и такова понятие няма. От която и държава да е транспортирането, дори от съседна Гърция, доставката може да стане единствено с хладилен контейнер и замразяване, коментира предприемачът.

САЩ, Еквадор, Мексико, Индия и др. са сред големите износители на скариди в света, но най-добрите производители на аквакултури са в Азия, категоричен е Наумов. По думите му, скаридите, които се произвеждат във фермата в Българско Сливово, по вкусови качества надминават всичко, което може да бъде купено в момента в магазините у нас. Защото, както и да са замразени скаридите, те имат срок на годност и без допълнително третиране с химикал, най-често фосфатни съденинения, няма да издържат. Това прави месото им по-твърдо. А понякога от точката на производство през складовете и търговската мрежа минават повече от три месеца.

Идеята на Лефтеров и Наумов е да сертифицират производството си като био, защото спазват принципите на чистото стопанство и се надяват това допълнително да повиши нивото му.

Наумов, който по образование е магистър по съобщителна и осигурителна техника и е един от пионерите в интернет бизнеса в България, има и своите рецепти за приготвяне на скариди. Той вещо обяснява, че океанският деликатес е изключително полезен, защото съдържа чисти протеини, и когато бъде сготвен добре, се превръща в истинско кулинарно изкушение. Само не ги варете, препоръча Георги, който е категоричен, че приготвянето трябва да е само на тиган. Една от най-простите, но и най-вкусни рецепти е обелените скариди да се пържат за кратко в качествен зехтин или масло, с чесън, сол и риган.

И както двамата приятели – Георги и Лефтер, са установили – това е едно от най-прекрасните мезета за бира. А и не само…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *