Първите 800 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха в РЗИ Велико Търново

 

Първите 120 флакона с 800 дози от ваксината срещу COVID-19 пристигнаха около 11.30 в двора на РЗИ във Велико Търново. Имунизациите бяха посрещнати от шефката на здравната инспекция Евгения Недева, областният управител проф. Любомира Попова, журналисти и неколцина служители на реда. Те бяха съпроводени при дискретни мерки за сигурност и заради малкото си количество пристигнаха не с ТИР, предоставен от голяма хранителна компания – което преди дни предизвика бурна реакция в социалните мрежи, а със специализиран автомобил.

РЗИ в старата столица отговаря за логистиката на ваксините за пет области – Велико Търново, Плевен, Русе, Ловеч и Габрово. По 40 броя от кашончетата остават във Велико Търново, Плевен и Русе, а по 20 ще получат Габрово и Ловеч. Тази сутрин ваксините се били извадени в 8.30 от специалния хладилник на „Булбио“ в София, където са съхранявани на минус 70 градуса, а в РЗИ ще се пазят на температура от 2 до 8 градуса, обясни още Евгения Недева.

Ваксинацията ще започне утре около 11.00 ч., като вероятно първият имунизиран за областта ще е директорът на МБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново – д-р Стефан Филев, както и всички ръководители на лечебни заведения. От първата, символична доставка на ваксините ще се възползват близо 200 души на първа линия в областта. Това са лекари, медицински сестри, санитари, зъболекари, джипита. До момента желание са изявили около 900 медици от региона, или 32%, но броят им вероятно ще расте. Освен това не малко лекари са преболедували инфекцията и затова вероятно ще си поставят имунизация след около три месеца, или когато им спаднат антителата.

Имунизации в областта ще се поставят в шест кабинета – в областната болница, в КОЦ в старата болница и в РЗИ във Велико Търново, както и в болниците в Свищов и Горна Оряховица и един медицински център в Павликени.

Още количества от ваксината за областта се очакват през януари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!