Проф. Михаил Харалампиев описа живота си в книгата „Време за мъже“

 

77-годишният енциклопедист е обиколил 15 пъти земното кълбо по Екватора, три пъти в седмицата бяга по пет километра, кара ски и плува

Романизиран пътепис за интересния си професионален живот написа популярния великотърновец проф. Михаил Харалампиев. Книгата е от над 500 страници, писана е в продължение на две и половина години, а редактор на томчето, което е издадено от „Абагар“ е журналистът Стилян Найденов. Представянето ще е през 2021 година, когато пандемията поутихне и най-вероятно ще се случи в Регионалната библиотека в старата столица.

 „Книгата отразява вижданията ми по повод някой световни процеси като въпросите, свързани с разоръжаването, съвременната употреба на химическо оръжие, климатичните промени и дори пандемията от коронавирус, за която считам, че е биологична война“, коментира за „Болярски новини“ проф. Михаил Харалампиев. И допълва, че една от целите му е да разкаже интересните си преживявани от цял свят и многобройните си мисии.

Професорът, който владее английски, немски, руски и „малко холандски“ език е обиколил 15 пъти земното кълбо по Екватора, като само трите му мисии до Атол Джонстън, се равнят съответно на три обиколки. Останалите 12 са по всички континенти в основните столици и по-важните градове на света.

 „Най-удивителното за мен беше, че когато обикалях света и се срещах с обикновените хора установих, че те мислят еднакво за отрицателните явления и голяма част не изразяват позициите на официалните си държавни ръководства“, разказва още професорът и уточнява, че най-продължителните му мисии – около 3,5 години са били на територията на САЩ, около 2 г. на територията на Руската Федерация и около половин година в Индия и още толкова в Южна Корея.

Всъщност Михаил Харалампиев е роден на територията на днешна Северна Македония – в Подареш, Радовишко. Във Велико Търново завършва тогавашното Висше военно училище през 1967 г., в което последователно служи като командир на взвод, преподава, ръководи катедрата „Химически войски“, става доцент и дори в момента – на 77 годишна възраст чете лекции в катедрата „Защита на населението и инфраструктурата“.

Ппроф. Харалампиев защитава дисертация във Висшия химико-технологичен и металургичен университет в София, след което завършва Военно-химическата Академия на Руската Федерация в Москва. А забележителната му международна кариера започва след конкурс, предшестван от две обучения. Преди това е бил на ръководни длъжности в Химически войски и десет години е работил за Организацията за забрана и унищожаване на химическото оръжие към кралство Нидерландия с център Хага. Той е един от тримата   българи, носители на колективна Нобелова награда за мир, присъдена през 2013 г.

А конкурсът, който го изстрелва към върховете в професионалното му развитие е предшестван от обучение през 1993 г. в Кралския военен колеж по научни изследвания на Обединеното кралство и две години по-късно  – от курс в Американското химическо училище и Военно-химическата Академия на САЩ.

Проф. Харалампиев беше два мандата общински съветник в болярския град. Той е активен спортист  – кара ски, редовно плува, а три пъти в седмицата изминава по 5 км. бягане и ходене в района на Вонеща вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!