февруари 23, 2024

Горнооряховският суджук представя България в атрактивна готварска книга на Европейската комисия

0

Известни готвачи от цяла Европа представят уникални продукти от своите страни в кулинарния гид на Европейската комисия, наречен „Сензация! Да готвим със страхотни европейски продукти”. Идеята е да се популяризират защитените продукти в страните членки на Европейския съюз, като по този начин се гарантира продължаването на традицията и запазването на качеството.

Нашата страна е представена от шеф Владимир Тодоров, който определят като един от най-талантливите млади шеф готвачи в България. През 2016 г. той е обявен за най-добрия шеф готвач в България, след като е работил в Нидерландия, Белгия и Съединените щати.

Представителят на България предлага модерна версия на традиционната бобена яхния с горнооряховски суджук. Месният деликатес е първият, а дълго време и единствен, български продукт, регистриран в ЕС със „Защитено географско указание”.

„Нашата кухня разполага с широк набор от качествени продукти, баланс между традиция и иновация, с внимание към детайла, намек за приключение и българско гостоприемство. В България често похапваме обилна порция боб с наденица. Това е традиционно ястие, което може да се намери навсякъде, особено през зимата“, споделя шеф Владимир Тодоров.

Идеята на книгата е да бъдат популяризирани  защитените продукти в страните членки на Европейския съюз, като по този начин се гарантира продължаването на традицията и запазването на качеството им.

Право да произвеждат суджука имат две горнооряховски фирми.

Кулинарната книга може да бъде изтеглена свободно, като я има на всички езици, използвани в страните от Европейския съюз.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *