20-годишният курсант Тихомир Стоянов извади богоявленския кръст от надуваем басейн в НВУ (СНИМКИ, ВИДЕО)

За пръв път, откакто е възстановена традицията по вадене на богоявленския кръст във Велико Търново, ритуалът не се проведе на някой от мостовете на река Янтра. Църковната служба и благославянето на частите и бойното знаме на Националния военен университет беше на Ритуалния плац във висшето училище, а кръстът беше изваден от надуваем басейн.

 

Противоепидемичните мерки срещу коронавируса наложиха промяна в програмата, която традиционно включва шествие от площада на Царевец до Владишкия мост, където смелчаци се хвърлят в студените реки на реката, за да вадят кръста.

Днес пред храм “Свети Седмочисленици” на Националния военен университет „Васил Левски” беше отслужена служба, а великотърновския митрополит Григорий благослови частите и бойното знаме на висшето военно училище.

На празника присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, народните представители Станислав Стоянов и Милен Михов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ръководството на НВУ и др.

Трима курсанти скочиха в басейна пред храма в надпревара кой пръв ще стигне до богоявленския кръст. Щастливец стана Тихомир Стоянов от Стара Загора. 20-годишният възпитаник на НВУ учи специалност „Материални средства, придвижване и транспорт” и е във втори курс. „За мен беше чест да хвана кръста. За втора година скачам, миналата година не успях, но сега късметът беше с мен”, каза той и си пожела най-вече здраве.

Също здраве пожела на целия състав на НВУ и на всички българи и началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов. Той заяви, че въпреки необичайните обстоятелства, е щастлив, че ритуалът е спазен. Много е важно възпитаниците на НВУ да познават корените си и българските традиции, защото ако знаем откъде идваме, ще знаем и накъде отиваме, посочи той.

Бойното знаме е светиня, то е лицето на всяка едно военно формирование. Днес ние за пореден показваме колко важни стълбове на държавността са армията и църквата. За утрешния Ивановден, който е и негов личен празник, генералът си пожела само здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!