Старата столица става център за подготовка на IT-специалисти

0

 

Старата столица става център за подготовка на IT-специалисти, съобщи народният представител от ВМРО доц. Милен Михов. На пресконференция заедно със зам.-председателят на областната структура на партията Николай Цонев стана ясно, че ПМГ “Васил Друмев” е асоциирана със столичния „Технически университет“, а проектът  се реализира с подкрепата на МОН.

Така Велико Търново става притегателен център за подготовка на кадри за съвременните технологии. Две паралелки ученици ще се обучават по компютърни науки, изготвя се и нов тип учебен план с новите дисциплини:  „Киберсигурност“, „Изкуствен интелект“, „Дигитално предприемачество“ и др. По думите на Милен Михов ще има нова организация на учебния процес в ПМГ като част от занятията ще се водят от преподаватели от Техническия университет и от местни предприемачи от областта на IT-технологиите.

Бюджетът по проекта тепърва ще бъде уточнен. От МОН има уверение, че изцяло ще бъде финансирано обучението, осигуряването на техника и инфраструктура в ПМГ. Според статистиката 70 % от завършващите гимназии със специалности, свързани с високите технологии, продължават обучението си в страната, докато повечето от възпитаниците на Езиковите гимназии, заминават да учат в чужбина.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *