Търговци в Свищов плашат, че ще блокират пътища заради събарянето на обектите им. Всички гледни точки по темата

М. Милчева

Собственици на търговски обекти в района на старата болница в Свищов заплашват, че ще започнат ефективни стачни действия, като затварят всеки ден в пикови часове оживени кръстовища в града. Причината е, че теренът, върху който са изградени обектите им, се подготвя за продажба и те трябва да ги съборят. Своята форма на протест те изразиха еднократно през декември миналата година.

Днес на нарочна пресконференция във Велико Търново Емилия Цветанова и Хюрай Салиев – представители на търговците и собствениците на малък бизнес в района, представиха своите виждания по проблема.

Става дума за 12 дка терен в централната част на крайдунавския град, върху който има изградени различни търговски обекти, собственост на десетина фирми – магазини, павильони, ателиета за услуги, офиси и др. Някои от тях са на мястото повече от 30 години. По думите на Цветанова наемите средно са около 200 лева месечно. Имотът е публична държавна собственост, предоставен за управление на Стопанската академия в Свищов, на която търговците плащат наем, а собственик е Министерството на образованието и науката.

През месец май 2019 г. Общинският съвет в Свищов възлага на кмета на Общината да започне процедура по безвъзмездно прехвърляне от държавата на Общината имота, който от дълги години не се ползва по предназначение за образователни нужди от страна на висшето училище и пустее. Община Свищов заявява желание да придобие поземления имот, като „това ще е в полза на населението, за задоволяване на обществени потребности, за осъществяване на различни проекти и за подобряване на общинската икономика и структура”.

На свои заседания на 10 юли 2019 г., 30 септември 2020 г. и 28  октомври 2020 г.  Академичният съвет на Стопанска академия на свои заседания обсъжда отказ от правото на управление на терена и първонално предлага собствеността да бъде прехвърлена безвъзмедно на Общината, но на следващите заседания се взема решение за промяна на статута и връщането му на МОН.

Според собствениците на обектите зад бързането около продажбата на терена се крие някаква корупционна схема. Затова те пускат запитвания и отворени писма до различни институции – Стопанска академия, Академичния съвет, образователното министерство, МРРБ, Министерски съвет, областния управител, Община Свищов и др. Твърдят, че до момента никоя от институциите не е заявила желание за диалог с тях, не са викани на разговори, а с писмо от ноември са уведомени, че трябва да премахнат постройките до края на януари. Търговците искат всички процедури да бъдат спрени и да бъдат извършени проверки около продажбата на обекта. Подозренията им са, че целта е чрез фирма „комисионер” имотът да бъде препродаден на голяма търговска верига.

Около 30 човека ще останем на улицата без препитание в средата на зимата и по време на епидемия, предупредиха Цветанова и Салиев. Те изразиха искането на колегите си договорите им да бъдат подновени, докато не се стигне до финализиране на сделката и нов инвеститор, с когото да преговарят за съдбата на своите обекти.

Търговците отхвърлят възможността да преместят дейността си на други места в града, защото за тях локацията до училище и срещу болница е много важна.

 

РЕКТОРЪТ НА СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ ПРОФ. Д-Р МАРИЯНА БОЖИНОВА:

„Освобождаването ни от терена е част от оздравителната програма

на Академията и това трябва да стане възможно най-бързо!”

 

Стопанска академия изпълнява своята оздравителна програма, която е утвърдена от Министерски съвет. Още миналата година, когато тази проглама беше одобрена, заявихме, че една от стъпките е да се освободим от някои имоти, а  имаме прекалено много такива, които не ползваме.

През последните години,  вследствие на петкратното намаляване на план-приема и значителното стесняване на обема от дейността ни, тези имоти са ни в голяма тежест. Плащаме данъци, такси, които са в значителни размери. Въпросният терен е  публична държавна собственост, можем да го ползваме само по предназначение. През 1997 г. образователното министерство го е предоставило на Академията, защото тогава е имало нужда от построяване на сграда за колежа към СА. Той обаче е бил закрит, а сграда не е била направена. Години наред това място от 12 дка е змиярник през две трети от годината – обрасло е храсталаци. Нямаме средства да го поддържаме. Върху терена са изградени няколко временни конструкции, които плащат наеми от около 40-60 до 100 лева, които се много ниски. Само един обект е с наем 200 лева.

През октомври Академичният съвет единодушно взе решение да върнем този имот на министерството. Сега от там изискват пълния пакет документация и заради заснеманията се налага теренът напълно да бъде освободен. Още в средата на ноември пуснахме двумесечно предизвестие до собствениците на обектите да ги освободят и премахнат, въпреки че в договорите за наем  срокът е един месец. Дадохме им бонус още 30 дена, за да имат време да се организират и да се изнесат. На всички сме предложили свободни помещения в Студентски град, дори вече има запитване от един от търговците.

Договорите на всички обекти изтичат през 2021 година и няма да ги подновим, защото за нас е важно да се направи бързо връщането на терена на държавата, за да спестим плащането на данъци и такси за него тази година. Така процедираме и с други имоти, като сградата на печатницата на СА.

Вследствие на това, че изпълняваме мерките от оздравителната програма точно, покриваме дифицита, който заварихме от 2 624 млн. лева,  от които целевото финансиране от МОН е 1 999 млн. лева, а икономиите, които ние сме направили, са за над 900 000 лева. Имаме редукция на персонала с 63 човека за девет месеца. Процесите никак не са лесни! Но е важно, че се стабилизираме и дори излизаме на плюс. Отговорността към Академията като институция е много голяма и затова са напълно безпочвени твърденията, че готвим някаква измислена корупционна схема с този терен.

 

КМЕТЪТ НА СВИЩОВ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ

„Теренът е на Академията. Всеки собственик може

да решава какво да прави със своя имот”

Щом тези собственици на обекти са заявили, че ще правят ефективни протестни действия, това е тяхно право. Всеки гражданин има право на протести. Но монетата има две страни. Те говорят за своите искания, но не споменават, че обектите им са незаконни. Няма документи и издадени разрешителни от Общината във времето назад за поставянето на тези сгради, някои от които са монолитни, с покриви, канализации, електричество и т.н. На терена има определени само някакви петна за наеми.

Не ми е ясно също защо се пускат писма и питания до Общината, до МРРБ, до Министерски съвет и какво общо имат те с този казус, след като не са никаква страна по него. Теренът е на Стопанска академия, а всеки собственик може да решава какво да прави с имота си.

Близо 13 000 лева такса смет и данък сгради дължи Академията  за този имот и няма как да ги плати. Висшето училище в Свищов е важен социален и икономически обект, който също храни стотици семейства и трябва да се грижи за тях.

Относно решението на Общинския съвет – аз не съм длъжен да го изпълня и така е по закон. Действията ни трябва да са в интерес на всичките над 25 000 потребители в Свищов, които искат конкуренция в търговията – големи търговски хранителни и нехранителни обекти и по-ниски цени.

Безпочвени са твърденията, че се готви някаква корупционна сделка с този терен, защото по цялата права се спазват изискванията на закона!   В правото си е Академията да го предостави на държавата, в правото си е МОН, чрез Комисията по приватизация, да го обяви за продажба.

Не са верни и изказванията на търговците, че нямат отговори от институциите – такива има и от образователното министерство, и от МРРБ и от Министерски съвет чрез областния управител и копията са пред мен, те също ги притежават.

А колкото до идеята теренът да бъде превърнат в парк – Свищов е сред градовете с най-много паркови пространства в страната.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!