Министър Ангелов: „С протести няма да постигнем резултати. Само понижаване на заболеваемостта ще доведе до поетапно отваряне на секторите”

Утре излиза заповед, с която ще бъде определен точен списък на специалностите във висшите училища, които ще се върнат към присъствена форма на обучение. Това съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който се срещна с ръководството на РЗИ – Велико Търново и на здравни инспекции от региона. Повече от два часа продължи срещата на министъра със здравните инспектори, по време на която са били обсъдени всички въпроси, свързани с ваксинацията, организацията за тестове на учителите, ваксинирането на преподаватели в училищата и университетите и др.

Масово правене на  антигенни тестове започва във всички училища от 25 януари, посочи министър Ангелов,  като не се се предвижда включване на тестовете за антитела в регистъра за Ковид 19.

До края на февруари, началото на март се очаква в България да бъдат доставени големи количества от ваксините срещу коронавирус. Другата седмица ще имам среща с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, за да изчистим всички детайли по масовата ваксинация на гражданите, посочи министърът. Конкретна дата засега не може да се посочи, джипитата ще започнат да ваксинират тогава, когато се съберат желаещи от пациентските листи да се ваксинират. От РЗИ вече са изпратили писма до личните лекари, в които е определен едномесечен срок, за да се определят желаещите в четвърта и пета фаза.

В трета фаза на ваксинирането ще влязат социалните работници, както и хората от различни сектори с обществено значение, като те ще бъдат определени от ресорните министри, уточни проф. Ангелов. Той подчерта, че дори някой да не е успял да се ваксинира в определената фаза и тя е приключила, а следващата вече е започнала, няма да му бъде отказана ваксинация.

Цялата информация за ваксините, въпроси и отговори, както и  синтезирани научни публикации, могат да бъдат открити на мобилното приложение covid.bg.

Относно предстоящия протест на собствениците на танцови клубове и зали, който предстои в София, министър Ангелов заяви, че до момента е дал ясни сигнали, че не се притеснява от протести.

Водя разговори с всички, отворен съм за диалог. Не искам да бъда харесван и обичан, искам да бъда полезен за българските граждани. С протести няма да постигнем резултати. Ако заболеваемостта продължи да пада, след като пуснем училищата и  практическите занятия в университетите, спаднем под 120 души заболели на 100 000 население, ще вървим към постепенно отворяне. Но започваме с учениците, университетите, плановия прием и плановите операции, посочи министърът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!