Политици от кариерата, предприемачи и адвокати атакуват челните места на депутатските листи в областта

0

 

Заради пандемията кампанията ще е по-скоро екзотична, отколкото традиционна  

Областните партийни централи усилено редят пъзела за парламентарните избори, които за първи път ще се проведат в условия на пандемия. Вотът е на 4 април тази година, а кампанията ще бъде безпрецедентна – много повече по интернет и социалните мрежи, през националните медии и централизираните послания на партиите и много по-малко през лични срещи на кандидатите с избирателите тип „от врата на врата“.

Това обаче не означава, че битката ще е по-малко интригуваща. Напротив. Напрежение има, както между властимащи и опозиция, така и вътре в партийните и коалиционни редици, които трябва да подходят хладнокръвно и без много-много емоции да сложат на чело на листите авторитетни, нови и некомпрометирани водачи.

На областно ниво, както и в национален план, основната интрига резонно е между ГЕРБ и БСП. Тук шансовете изглеждат почти изравнени и наблюдатели дават средно по  2+ 1 от общо осемте депутатски мандата. Плюсът, разбира се, е много важен и зависи преди всичко от челните места на листата и най-вече от водача. Традиционно в последните години за „локомотив“ на местната листа се спрягат няколко имена. След като дългогодишният водач Цветан Цветанов се раздели с фиаско, по-малко шансове имат считаните за негови хора, но пък все още в оборот е името на областния управител проф. Любомира Попова. Не са малко и  залозите за това, че водач на листата ще е търновският кмет, който има добавена стойност като шеф на Националното сдружение на общините. Това обаче е по-скоро в сферата на спекулациите. За водач напоследък се спряга и името на зам.-регионалния министър Николай Нанков, който е търновски зет и един от най-доверените хора на премиера. Със сигурност в челото на листата ще видим авторитетен представител на местната власт, необременен с негативи, но пък с политически опит, а с шансове за по-предни места са и настоящите депутати и съименници Станислав Стоянов – който иначе има успеше бизнес в сферата на рекламата и Станислава Стоянова

В БСП се очаква огромна интрига, тъй като по традиция в тази партия се гласува преференциално и този факт неведнъж е пренареждал листите. Своите шансове за водач имат дългогодишният депутат Весела Лечева, острието от Горна Оряховица – предприемачът Явор Божанков и Мариана Бояджиева, която освен опит, има и рестарт на политическата си кариера. След като се беше оттеглила от активна партийна дейност, преди няколко месеца тя бе избрана за областен председател и това изненада, както част от партийния актив, така и политическите й опоненти. Тук борбата за челните места ще е яростна, понеже ако рулетката на властта се смени, БСП ще трябва да урежда свои кадри за всички ръководни държавни позиции…

ДПС традиционно ще пазят в тайна оборотните си имена, но тук преференциите са изключени и всички ще играят за първия, без значение дали ще видим познато лице, или водач, спуснат от централата.

За „Демократична България“ едно от най-оборотното име е на адв. Калоян Янков, съветник в старата столица и член на Националното ръководство на „Да България“. Самият той не отрича и не коментира засега публично подобни намерения. Със солидни позиции се ползва и адв. Людмила Илиева, която е втори мандат съветник в Горна Оряховица и също член на Националното ръководство, само че на ДСБ. Напоследък още две имена имат своите твърди привърженици – това на областния председател на ДСБ и кмет на Долна Оряховица Йордан Байчев и на…проф. Евгени Дайнов от квотата на „Зелените“. Байчев натрупа огромна популярност в тв шоуто „Последният печели“ с внушителните си 11 победи, а проф. Дайнов, освен че е жител на търновското село Миндя, се радва на солиден авторитет като участник и анализатор в демократичните процеси от най-новата ни история.

За ВМРО традиционно водаческото място е запазено за доц. Милен Михов и тук изненади по-скоро не се очакват, а за първи номер в листата на „Има такъв народ“ се очаква областния лидер адв. Момчил Иванов. Огромна е вероятността Цветан Цветанов да оглави листата на „Републиканци за България“ в региона, а около формацията на Мая Манолова все още има спекулации, част от които са свързани с нейната личност. През лятото тя беше много активна и на няколко пъти направи предизборни рейдове във Велико Търново….

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *