Проф. Иван Станков е новият носител на наградата „Хеликон“

0

Преподавателят от Великотърновския университет проф. Иван Станков е новият носител на наградата „Хеликон“. Писателят спечели престижния приз за своя сборник с разкази „Имена под снега“ на издателство „Фабер“.

Иван Станков получава наградата си „заради носталгичната проницателност към отлитащото време“, както обоснова решението си жури в състав проф. Алберт Бенбасат – председател, и членове Яница Радева, Пепа Витанова, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски. Същият състав през миналата година присъди наградата на проф. Боян Биолчев за романа му „Преселението“, съобщи lira.bg.

Бронзовият орел, дело на скулптура Евгени Кузманов, се връчва за 19-а поредна година и по традиция е съпътстван от тържествена церемония, но този път създалата се пандемична обстановка не позволи голямо тържество, а скромно събитие в софийската книжарница „Хеликон Витоша“, на което бяха рададени грамотите на 12 номинирани автори от 2020-а. Заедно с „Орлето на Хеликон“ бе връчена и другата престижна награда – „Цветето на Хеликон“, по регламент за най-продавано заглавие от номинациите на 2019-а. Негова носителка стана Теодора Димова с романа си „Поразените“.

Проф. Алберт Бенбасат подчерта значително по-малкото количество книги, което журито е трябвало да разгледа, за разлика от предишни години. „Пандемията ограничи родните издатели и затрудни разпространението на новите книги – каза още Бенбасат. – Този факт обаче се отрази позитивно върху литературното качество.“

Ето и мотивите за връчването на „Орлето на Хеликон“ на писателя проф. Иван  Станков, избран с пълно единодушие. „В книгата „Имена под снега“ няма патос, няма словесни украшения, нито харктерното за мнозина днешни автори многословие, всичко е премерено, овладяно е с виртуозно, дори „музикално“ майсторство. Тук има много човешкост, има съпротива срещу затрупването на паметта под снега на безразличието и забравата. От своя страна, тази съпротива е проектирана на фона на един висок носталгичен апотеоз, който авторът постига при вглеждането в нашите човешки загуби.“

Самият Иван Станков в своя премерен и лаконичен стил благодари за високата оценка и за честта да бъде носител на награда „Хеликон„. Свикнал да бъде зад катедрата пред своите студенти, професорът по история на българската литература  от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ каза, че макар често наградите да са щастливо стечение на субективни причини, тази награда е мерило и за младите творци, защото ги насърчава. „Надеждата е един ден на раменете ни да се качат по-добрите от нас„, допълни той.

Проф. Иван Станков е роден на 30 ноември 1956 г. в с. Гомотарци, Видинско. Завършва Българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“  през 1983. Две години работи като учител, а през 1985 г. печели асистентски конкурс в катедра” Българска литература” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където преподава и до днес. През 1995 г. защитава докторска дисертация на тема „Разказът за деца и юноши в периода между двете световни войни“, а през 2010 г. и втора, голяма дисертация на тема „Васил Попов в идейно-естетическия контекст на своето време. Аспекти на релативизма и полифонизма“, с която придобива научната степен „доктор на филологическите науки“. Доцент по българска литература (след Първата световна война) (2002). Професор по Българска литература след Втората световна война (2012). Лектор по български език и литература в Букурещкия университет (2010 – 2012).

Автор е на 6 литературоведски книги, публикувал е десетки статии в научни сборници и филологически периодични издания. Обект на литературоведските му изследвания са българските автори от Христо Ботев през творците от началото на ХХ век и следвоенните поколения до множество съвременни писатели.Автор е на книгите „Спомени за вода Dm”,  „Улици и кораби Gm“. „Имена под снега А7”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *