Рая и Калоян са най-предпочитаните имена за новородени през 2020 г. в Горна Оряховица

0

Христалла, Дефне, Дебора, Ария, Руя, Иляйда, Азра, Алмира, Клеопатра и Арлланда са екзотичните момичешки имена, а тези на момчета – Мигел, Диего, Жулиен, Джейсан/Джейсън, Дейвид, Арас, Матео и Евангелос

Рая и Калоян са били най-предпочитаните имена за момичета и момчета през 2020 г. на новородени, чиито актове са издадени в Община Горна Оряховица. Тук са включени както бебета родени в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, така и малчугани родени в чужбина, на които поне единият родител е от общината.
Други предпочитани имена и по-често срещани в именника за момичета през изминалата година са Дария и Мария. Малко по-малко, но все пак също доста предпочитани са Ивайла, Християна/Христиана и Хрисия, както и Михаела.

При момчетата също много предпочитано от родителите е било името Мартин, което се среща и в интересните разновидности – Мартен и Марти. Доста често са били избирани и традиционните имена Георги, Николай/Никола, Александър, Димитър, Християн и Кристиян. По-рядко, но все пак и през 2020 г. са дообогатени и групите на Йордановците и Ивановците.
В именника и при момичетата и при момчетата не липсват двойни имена – с чертичка или без между двете части. Някои от тях са по-традиционни, като Мария Луиза, Мария Каролина, Александър-Михаил и Борис Лазар, но пък други като Ясмин-Бижу звучат много екзотично.

Истинско разнообразие от имена има при повечето деца родени в чужбина, както и в семействата от различни етноси. Интересни имена се срещат при момичетата, но родителите на момчетата са проявили по-голяма фантазия при избора на име за своите наследници. Екзотично звучат Христалла, Дефне, Дебора, Ария, Руя, както и Иляйда, Азра, Алмира, Клеопатра и Арлланда. При момченцата разнообразие в именника внасят Мигел, Диего, Жулиен, Джейсан/Джейсън, Дейвид, Арас, Матео и Евангелос. Екзотично звучат също и Алешандре Мигел, Илиан Лукаш, Силвър, както и Волкан и Олкан. Част от имената са на малчугани от смесени двойки, отразяващи различни именни традиции, а на други със сигурност родителите са били много творчески настроени.
За 2020 г. в Община Горна Оряховица са издадени 320 акта за раждане и 95 са пресъставени на деца, родени в чужбина.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *