Заплатите на преподавателите във ВТУ скачат двойно

Заплатите на преподавателите във Великотърновския университет стават почти двойни. Това е регламентирано в споразумение между ръководството на ВТУ, Министерството на образованието и синдикатите. Това съобщи днес на брифинг ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. Повишението е изцяло от собствени средства и е до 30 на сто, в зависимост от работата, от длъжностната характеристика и квалификацията, подчерта ректорът.

Повишението на минималните заплати при помощния персонал също е от собствени средства, както и повишеният коефициент за прослужено време, който се вдига от 0,9 на 1,1.

Надявам се да оправдаем това увеличение на заплатите с още усилия, да покажем по-добри резулттати и повече отговорност. За да не останем с последно увеличение, а всяка следваща година да има такова. Това зависи изцяло от нас. Свършиха нещата с това някой нещо да ни даде. Напротив, правителството направи достатъчен жест с праговете на работните заплати за преподавателите, каза проф. Бонджолов. Това, че повишението е от собствени средства, ми дава оптимизъм, че можем да се справим сами, още повече че новата година за ВТУ тръгва много добре, допълни той.

Учебният процес за зимния семестър завърши в срок, съобщи доц. д-р Димитър Симеонов, заместник ректор по учебната дейност. Симеонов. Той припомни, че усложнената обстановка заради коранавируса е довела от първоначално присъствено в изцяло онлайн обучение. Заповедта от 25 ноември на ректора беше ясна и даде възможност настоящият семестър, който приключи днес и летният семестър за задочниците, който започва също днес, както и сесията на редовните студенти през зимния семестър, до 14 февруари да бъдат онлайн с отдалечен достъп, посочи доц. Симеонов.

От днес има официално публикуван график за извънредната сесия на държавните изпити по факултети и специалности в университета, която ще се проведе присъствено при спазване на изискванията в заповедта на министъра на образованието от 16 януари. От 15 февруари започва летният семестър за студентите редовна форма на обучение. Графикът предвижда занятията да са по корпуси и зали, т. е подготвяме се за присъствено обучение, само ако ситуацията го позволява, обясни заместник ректорът.

Стартиралата на 1 декември 2020 година изцяло на новоизградена електронна платформа акция „Рано рани” е успяла за шест седмици до днес да привлече над 627 кандидати, от които 494 по държавна поръчка и 133 платена форма на обучение. Това е с 30 на сто повече от резултатите от миналогодишната кампания към края на месец април.

В опит да изпреварим конкуренцията, която вече използва нашето ноу хау с „Рано рани”, ВТУ отново за пръв път в България през пролетта ще стартира и акция „Рано рани” за кандидат магистри. До 19 февруари  продължава и приемът за дистанционните програми в Центъра за квалификация, обясни доц. Симеонов.

Вече са публикувани графиците за кандидатстудентските изпити. През тази година те ще са изцяло онлайн, има обявени четири сесии на общоуниверситетските  три изпити – по български език –тест, история на българия – тест и англиийски език – тест, като датите са 13 февруари, 20 март, 17 април и 3 юни. Електронното кандидатстване за първия изпит започва на 25 януари ще продължи до 10 февруари. За всички изпити електронното подаване на документите ще приключва три дена преди датата на изпита и не по-късно от 9 юни. Редът за подаване на документите за общофакултетските изпити съвпада с тези на общоуниверситетските. Стартира се с  първите изпити за говорни  и комуникативни способности на 13 февруари от 14 часа, онлайн изпитът по информатика и информационни технологии е на 14 март от 14 часа, онлайн изпити във Факултета по изобразително изкуство е на 24 април, онлайн изпитът по музика е на 10 април. Началото на приема на първокурсниците ще започне по график на 14 юни и ще завърши на 30 юни 2021 г. При извънредни обстоятелства, срокът за подаване на документи ще бъде удължен.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *