Новият вариант на COVID-19 вече е в България. Европа е притеснена, щамът се разпространява по-бързо

0

Европа е притеснена от разпространението на новия щам на новия коронавирус във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес за разпространението на коронавируса у нас.

В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас, посочи Кунчев.

Хубавото е, че новият щам не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма, обясни доц. Кунчев.

Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени, каза още Кунчев.

Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10 % да заеме дял над 75 %.  По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия, посочи Кунчев.

От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам, каза още той.

Новият вариант на COVID-19 вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория, каза директорът на „Пирогов  проф. Асен Балтов.

Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември, поясни той.

Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките, каза още Балтов.

Продължава да се запазва трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям брой излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. По отношение на заетостта на болничните легла – заетостта за неусложнени пациенти е 29 %, като най-висока тя е в София област и София град, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

За 7 дена броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи 2 993. За 21 януари – 8 052 са изследваните проби, от които 46 % с PCR тестове или 3 676, 4 376 са с антигенни тестове. Новите случаи са 482, от които 62 % с PCR тестове – 302 и 180 с антигенни тестове. 51 са новохоспитализираните. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 16 лица са под 19 години. 213 409 е общият брой на заразените. 3 220 са в лечебни заведения. 327 са в интензивни структури. 4 600 е броят на излекуваните. 37 са починали. 8 651 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите. За последното денонощие са регистрирани 29 нови случая на 7 лекари, 9 медицински сестри, 9 санитари и 4 друг медицински персонал, обобщи Ангелов.

Все още, макар и с доста по-забавен темп, имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, допълни доц. Кунчев.

По думите му в момента България е на 27-мо място по заболеваемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров.

Премиерът Борисов: Единственият компромис, който може да се направи

със здравето, е свързан само с образованието.

Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава. Докторите много рязко опровергаха оптимизма във всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите, каза още Борисов.

Той посочи, че проблем ще бъде, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи. Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава, поясни министър-председателят.

Той поясни, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане. Защо е така, оставям на вас да прецените, призова премиерът.

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър на база това, което ще му бъде докладвано.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *