Търновка загина в планината в края на миналата година, подробностите бяха огласени едва месец по-късно

 

За трагедията с 43-годишната болярка, измръзнала в планината в края на миналата година, съобщава севлиевски сайт

За трагедия с млада жена от Велико Търново, загинала от измръзване в планината в края на  миналата година, разказа тези дни севлиевската медия „Росица.ком“. Инцидентът се е случил на пътя между хижите „Мазалат“ и „Тъжа“ и едва не е коствал още един човешки живот – този на приятеля на жената, който за щастие е бил спасен.

На 26 декември 2020 г. търновката Кремена, на 43 години и нейният осем години по-млад приятел, са пристигнали в „Мазалат“ , а вечерта са се черпили до късно. На другия ден към 13.00 ч. са решили да се отправят на разходка към „Тъжа“, въпреки предупрежденията на хижаря, както и на севлиевски туристи, сред които и известния алпинист Христо Христов – Камбоджанеца.

Около 16.00 ч. , когато Кремена и приятелят й вече извървели една трета от маршрута, двамата преценили, че метеорологичните условия са лоши и решили да се върнат обратно. По разкази на очевидци обаче, те  са потърсили помощ твърде късно. Близо два часа са се лутали по билото на планината, но ураганният вятър, леденият дъжд и минималната видимост съвсем са ги изтощили, разказват запознати с трагедията. Към 18.00 ч. двамата бедстващи са позвънили до хижа „Мазалат“ и са поискали помощ, тъй като вече са били в критично състояние. Търновката е била измръзнала. Легнала е на пътеката и в пълна невъзможност да се движи. Да им окажат помощ са се отзовали хижарят, Камбоджанеца и още един млад мъж от севлиевските туристи.

Малко по-късно чрез специално приложение мъжът изпраща съобщение: „Зов за помощ“ с координати къде се намират той и Кремена. Спасители от Севлиево и Габрово тръгват на помощ и ги откриват към 20.00 ч. Търновката е била в безпомощно състояние – легнала по очи с включена червена лампа и по думите на очевидци „полумъртва“. Екипът от спасители се е отправил към село Горна Росица, но междувременно Кремена вече е починала…

Направената аутопсия е установила, че пряката причина за фаталния край е кръвоизлив в стомаха. Това се обяснява със забавено кръвообращение, довело до бързо измръзване и хипотермия – обяснява пред медиите Димитър Ножаров, който е секретар на доброволческия отряд при планинската спасителна служба в Севлиево…

Бел. на ред.:  Разказваме тази трагедия защото напоследък зачестиха ицидентите в планината. Те се случват, както с любители, така и с подготвени планинари, а днес 18-сет годишен сноубордист загина затрупан от лавина в Пирин.

Поднасяме искрени съболезнования на семейството и приятелите на Кремена!

 

„Късното тръгване на поход е абсолютно недопустимо за зимния сезон. За съжаление търновката и приятелят й не са се съобразили с лошите метеорологични условия. Планинарската култура отсъства, а българинът не знае как и защо се ходи по планините“, категоричен е друг участник в спасителната акция – Георги Кръстев, управител на хижа „Мазалат“.  По думите му голяма част от гостите предпочитат да си купят шише скъпо питие вместо подходяща екипировка, да го изпият в планината, да се веселят, вместо да се насладят на истинската разходка и преход, на чистия въздух и природата.

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!