Висока активност на общественото обсъждане на бюджета на община Елена

0
Въпреки усложнената обстановка, над 60 граждани дойдоха на общественото обсъждане на проекта на бюджета на община Елена за тази година. Присъстваха също общинското ръководство, второстепенни разпоредители с бюджетни средства, ръководители на институции в общината. Публичната дискусия се проведе в салона на градското читалище при строго спазване на противоепидемичните мерки.
„Заради условията, при които ще работим през настоящата година се налага да бъдем по-консервативни и да не си позволяваме да харчим повече от очакваните приходи. Една от целите при разработването на проектобюджета е адекватен отговор на кризата чрез провеждане на разумна и балансирана политика“, подчерта кметът инж. Дилян Млъзев, който представи основните параметри на бюджетната рамка.
С 2 511 278 лв. повече ще разполага общината в сравнение с 2020 г., като общият размер на бюджета за тази година е 16 339 009 лв. Приходите за финансиране на държавните дейности нарастват с 28%. Заради по-големия размер на държавните приходи намалява дофинансирането с местни приходи. За първи път, от пет години насам, има увеличение на общата изравнителна субсидия и то е със 76 000 лв. Повече са парите, с над 57 000 лв. за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, като субсидията от централния бюджет за балканската община е 580 400 лв. Целевите средства за капиталови разходи са 1 570 600 лв. Те също са увеличени – със 136 000 лв. спрямо миналата година. От данъчни и неданъчни приходи е предвидено в общинската хазна да влязат 1 876 254 лв., които са по-малко от предходната година.
Най-голямото разходно перо – 34% от бюджетните средства и тази година е образованието в общината. Заложените пари за календара на честванията и културните събития – 55 800 лв. и за спортно-туристическия календар – 16 200 лв. са с близо 7000 лв. по-малко, по обясними причини. Включени са най-вече утвърдени в годините, популярни и реализирани с успех събития, както и прояви, предизвикали интерес и вълнение сред спортуващите граждани.
Рамката на инвестиционната програма на общината е в размер на 5 807 004 лв. Тя е обезпечена със субсидията за капиталови разходи от централния бюджет, с 2 232 659 лв. от ЕС за проекти и с остатък над 1 911 000 лв. от предходни години.
И през тази година потребностите надхвърлят възможностите на общинския бюджет. Повечето предложения от граждани по време на общественото обсъждане са свързани с инфраструктурни проблеми, като най-трудно и скъпо се очертава водоснабдяването на малки населени места – Петковци и Попрусевци, Донковци, Новачкини, Костел, за някои от които хората са готови да помогнат с труд и средства.
Окончателният проект за бюджета на общината ще бъде обсъден и предложен за одобрение на сесията на Общинския съвет на 11 февруари.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *