Сагата с ремонта на Художествената галерия „Борис Денев“- вече на фокуса на европейските институции!

Заради големия обществен интерес, който предизвика темата за ремонта на Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново  по проект с европейско финансиране, на 27 януари, граждани и активисти на „Демократична България“ сезираха демократичните институции.  Те изпратиха писмо до  до госпожа Юлия Херцог – ръководител на управляващия орган по проекта, до председателя и членовете на Комисията по култура към Европейския парламент, както и до представителя на България в Европейския парламент Радан Кънев.

 

Писмото е обръщение към комисията по Култура и управляващия проекта орган в Румънския град Калафат. Хората настояват да се обърне внимание на проблема, който провокира  широка обществена дискусия и медиен отзвук за адекватността на извършените ремонтни дейности.

 

В писмото се припомня, че Община Велико Търново е направила задание, според което автентичната дървена дограма на галерията, да бъде сменена с пластмасова, чиято пазарна стойност е около 3 пъти по-ниска от предвиденото по проекта. Както и да се постави дограма с бял цвят, който е видимо много по-различен от автентичната дървена дограма. Проектът предвижда още да бъдат сменени и вътрешните масивни дървени врати с месингови дръжки с такива, произведени от MDF.

 

Въпреки многократните апели на гражданите и събраните над 1 100 подписа в петиция, общината продължава с дейностите по ремонта и в настоящия момент.

 

Впрочем, проблемът бе взет и на фокус от Министерството на културата.

 

В отговор на питане по темата, министърът Боил Банов коментира:

 

”Отвратително е да се постави във Велико Търново на тази сграда PVC дограма. Факт. Аз мога да изкажа моето лично, човешко отношение като гражданин. Като гражданин на тази държава мога да призова това по възможност да бъде поправено. Да, нямам законови механизми да го направя, но естетически, морални и всякакви други имам да поискам такова нещо.”

 

 

Припомняме, че финансирането на проекта, със средства от фондовете на Европейския съюз, е в размер на 1 , 264, 180. 69 евро по данни от официалния сайт на проекта.

В писмото се посочва още и че злоупотребата с европейски средства, и използването им по начин, които би навредил на автентичния облик на Велико Търново, руши имиджа на Европейския съюз в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!