6 000 подписа за решаването на сагата с „Присовските завои“ внасят в Министерски съвет жители на 15 населени места от региона

0

 

Близо 6 000 нотариално заверени подписа ще бъдат внесени в Министерски съвет, Регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“ от жители на 15 населени места в региона.

Хората настояват за спешно обновление на югозападния вход на болярския град и обезопасяване на опасните „Присовски завои“. Проблемът с т. нар. „участък на смъртта“ не е локален, а с международно значение, защото от тук през България минава целия трафик между Азия и Европа. Освен това отсечката свързва южната и северна части на страната ни.

Заради пандемичната ситуация подписите са събирани близо година, каза автоинструкторът Даниел Маринов, а днес на импровизирана пресконференция, въпреки лошото време, на място дойдоха около 50 жители на Велико Търново, Дебелец, Килифарево, Присово и др.

Предприемачът Любен Велчев припомни, че преминаването от тук е истинско изпитание за шофьорските умения и нервите на водачите. По думите му трасето е с обратни виражи, нелогични наклони, тясно и набраздено, а след като се мине, се навлиза в моста край хлебозавода. Преди години предишният президент Росен Плевнелиев, в качеството си на регионален министър, определи този участък като един от петте най-опасни в страната.

 „Само от Търновска и Габровска области ежедневно от тук минават стотици хиляди хора. Заради катастрофите не смогват вече да поправят мантинелите, а група роми са си направили и своеобразен бизнес, като си сигнализират при обърнат тир и ходят да събират печки, храна и всякаква стока от близкото дере, което вече е и като сметище“. Това пък заяви  каза Иван Георгиев-Фламбето, който е един от инициаторите на подписката. Въпреки, че за проблема няколко пъти са алармирани ресорните ведомства и институции, към момента няма реакция по обезопасяването и ремонта на опасния пътен участък. Сред вносителите на подписката има хора, които настояват за ефективни протести и блокиране на пътя.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *