В болярския град нарушителите вече ще плащат 50.00 лв. за вдигане и 20.00 лв. за заскобване на неправилно паркирани автомобили

 

С 23 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“, Общинският съвет във Велико Търново утвърди по-рано днес новите цени за вдигане и заскобване на неправилно паркиране на автомобили. Така нерушителите вече ще плащат 50.00 лв. за принудително преместване и 20.00 лв. за поставяне на скоби. Предложението предизвика бурни полемики на сесия и стана повод съветникът д-р Мавроди Калейнски да сезира всички постоянни комисии на местния парламент. По думите му с това решение се нарушава друго решение на общинския съвет от 25 януари 2018 г., с което се дава право на управителя на ОДПГ ЕООД да закупи паяк с определени показатели, като най-важният от тях е разхода на гориво. Преди две години за допустим разход е посочен до 28 литра на 100 км., а с повишението, което вече е факт излиза, че разходът е 38 литра на 100 км.

Д-р Калейнски поиска и отговор от управителя на дружеството инж. Иван Ламбов, който поради технически причини се включи трудно в онлайн заседанието. Инж. Ламбов не отговори по същество на въпроса, но мотивира увеличението със съответните разходи по заскобване и преместване, които възлизат на 42 000 лв.

В подкрепа на увеличението се изказаха съветниците Пламен Петров, арх. Драгомир Йосифов, Росен Иванов и Мирослав Трифонов. Аргументите им бяха, че става дума за увеличение на глоби, а не на цени за паркиране, че дружеството не може и не трябва да си позволява финансови загуби и че „дори пандемията не спира нарушителите“.

Против се обяви Евгени Коев. Той разкритикува нивото на обслужване и дори намекна, че ако така се управлява дружеството – от съществуването му няма никакъв смисъл. Обяснение на отрицателен вот поиска и Елена Чамуркова.

Тя цитира бившия кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, по чието време бе създадено дружеството. Основната цел е била не финансовия резултат, а регулация в движението, която и досега не била факт.

„Декларираните печалби са под очакваните спрямо дейността, като за тази година  – при планирани 902 000 лв. приходи, дружеството ще отчете едва 20 000 лв. печалба. И то забележете – представяте ни бизнеспрограма, като сте калкулирали увеличенията, които към момента на обсъждането на програмата в комисиите, не бяха факт. Това е некоректно и е другата причина, за да гласувам против.

Освен това – вярно е, че нарушителите трябва да бъдат санкционирани. Но също така е вярно, че ако една част от шофьорите нарушават правилата защото са недисциплинирани, то друга част не го правят съзнателно, а просто защото няма достатъчно места за паркиране, няма адекватна инфраструктура и в този смисъл качеството на услугата на дружеството, според мен, не е адекватна на увеличението. Не разбирам и не подкрепям управление, което заради собствените си грешки и пропуски наказва всички останали“, мотивира се общинската съветничка.

На бе прието и предложението на адв. Калоян Янков увеличението да бъде отложено да есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!