Велико Търново се преклони пред Стефан Стамболов

0

 

 

167-годишнината от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов бе отбелязана във Велико Търново с военен ритуал. Пред паметника на бележития българин и голям държавник бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към живота и делото му.

Роден във Велико Търново, Стамболов управлява България в периода 1887-1894 година.

В кръщелното му свидетелство, чийто оригинал е в БАН, а копие се съхранява в Регионалния исторически музей, датата на рождението му е 30 януари 1854 година.

Само на 21 години Стамболов вече е възприеман като наследник на Апостола на свободата Васил Левски. Веднага след Априлското въстание той готви съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война оказва много голяма помощ за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. Огромна е ролята му в изграждането на основите на модерна България. При Стамболов просветата е национален приоритет, разцвет претърпяват икономиката и стопанството.

Венци и цветя поднесоха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, началникът на НВУ „Васил Левски бриг. генерал Иван Маламов, заместник-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър Димитров и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *