Търновката Гергана Радославова – финалист в Национален конкурс за есе на правни теми

0

 

 

Тя е млада, целеустремена, образована и не поставя граници пред мечтите си. 24-годишната Гергана Радославова представи отлично старата столица и ВТУ „Св. св. Кирил и  Методий“ в конкурс за есе, организиран от „Български институт за правни инициативи“ с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

В конкурса участват 33-ма студенти от много висши учебни заведения в страната, а Гергана е класирана на втора позиция. На първо място е неин колега от УНСС, а на трето – студентка от СУ.

Темата на конкурса е „Разобличаването (whistleblowing) в България – доносничество или възможност за справяне с корупцията“, а критериите – в определен обем да се представят европейските и националните практики, като въпросът се разгледа от правна, но и от етична гледна точка.

„Представихме идеи за законодателни промени, които да осигурят по-голяма защита на сигнализиращите лица и за намаляване на високия процент корупционна дейност. Журито се състоеше от: проф. д.н. Живко Драганов (преподавател в ЮФ на УНСС); Сотир Цацаров (Председател на КПКОНПИ); Петя Тянкова (секретар на Националния съвет по антикорупционни политики при Министерски съвет); д-р Боряна Кацарска, (съветник в посолството на Кралство Нидерландия), Биляна Гяурова-Вегертседер  (юрист, медиатор, Директор на Български институт за правни инициативи). Наградите бяха парични и подарък правна литература“, сподели за „Болярски новини“ Гергана.

За своите 24 години, търновката има впечатляваща биография. Завършила е езиковата гимназия в профил испански и английски език. В момента е дипломант на ВТУ, специалност право. Преди две години е включена  в отбора на нашия университет в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж във Виена – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. От четири години участва в ежегодната студентска научна сесия на ВТУ с доклади.

 „Мечтите ми занапред са да не спирам да се развивам и да обогатявам знанията си. Ще се радвам да предам натрупаното на по-млади колеги.  Надявам се обществото ни да се събуди за моралните ценности, които са двигател към положителна промяна“, сподели още Гергана.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *