За трети път болярският град е с рекордна за страната трудова заетост

0

За трета поредна година Велико Търново е с рекордна за страната трудова заетост сред населението на възраст между 15 и 64 години. Това показва независимо изследване на Института за пазарна икономика.

Старата столица е с коефициент на заетост 78,7% от населението и е на първо място. Средното ниво за страната е 70,1%. Велико Търново изпреварва редица по-големи градове и дори столицата София за трети път.

Повишава се и средногодишният коефициент на икономическа активност на населението, който достига 80,7% и това е най-високата стойност в цяла България.

Един от основните фактори е развитата образователна система – Велико Търново е в топ 3 по работещо население с висше образование във възрастовата група 25-64 г. Двойно под средните нива за България е работната сила, чието образование е основно или по-ниско. Велико Търново е топ 6 на градовете, чиито зрелостници постигат най-високи оценки на матурите по български език и литература.

От години насам образованието е основен приоритет на Община Велико Търново – както по отношение на инвестиции в модернизацията на училищата, така и при социалните политики в сферата на просветата. Акцент е и непрекъснатото подобряване на връзката образование – бизнес, в резултат на което успешните професионални паралелки в училищата се увеличават.

Развитието на IT-сферата е друг от факторите – заетите се увеличават постоянно през последните три години и тенденциите са положителни. Навлизането на дигиталните компании в старопрестолния град повишава и инвестиционната активност.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *