В село Марян почетоха паметта на загиналите във войните

Всяка година, по това време, признателните потомци от село Марян отдават почит на загиналите през войните техни земляци. На гранитна плоча върху фасадата на читалището са издълбани имената на 25 достойни мъже. „Всички те дадоха на Отечеството най-свидното – живота си. Незнайни са местата, където днес почиват в мир, но подвигът им се помни и тачи“, каза в словото си кметският наместник Сийка Николова на възпоменателното събитие.
Отец Александър и монахиня Анастасия от Марянския манастир отслужиха панихида за загиналите марянчани в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. По инициатива на председателя на читалищното настоятелство Милена Илиева е уредена експозиция със снимки и документи, съдържащи интересни сведения за войните. За първи път е изнесена подробна информация за загиналите от Марян, предоставена от Държавния военноисторически архив. Съставен е списък и на отличените от селото с ордени за храброст в боевете, от който потомци могат да открият свои родственици.
Организаторите на събитието – читалищното настоятелство и кметският наместник ще продължат да обогатяват експозицията и апелират за предоставяне на архивни снимки и документи, съхранили паметта за тези събития и хората от балканското село.
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, “ width=“18″ height=“18″ />
<img class="j1lvzwm4" src="data:;base64, “ width=“18″ height=“18″ />
17
1 споделяне
Харесване

Коментар
Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!