Да се създаде частен дарителски фонд в обществена подкрепа предлагат общественици от Горна Оряховица

0

 

Димитър Николов направи дарение за лечението на момиченце с детска церебрална парализа

 

Председателят на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов се срещна с Наталия Михайлова – майка на 4-годишно момиченце с детска

церебрална парализа – спастична диплегия. На срещата присъства и председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент д-р Борислав Генчев.

 

„Категоричен съм, че всяко младо семейство, избрало да роди и отгледа дете в Горна Оряховица и България, трябва да бъде подкрепяно. Споделих го с Наталия Михайлова, която в началото на януари подава заявление в Общинския съвет с молба да й бъдат отпуснати 1 200 лв. финансова помощ за допълнително лечение и рехабилитация на дъщеричката й Марина. Документите са разгледани в комисията, ръководена от д-р Генчев. Още там става ясно, че трябва да бъде потърсен алтернативен начин, за да се помогне финансово на детето“, разказа след срещата Димитър Николов.

 

По думите му обаче няма практика да се отпускат средства за здравни нужди, тъй като гражданите не плащат към общинския бюджет отчисления за здраве. Техните местни данъци са предвидени за инфраструктура, градска среда, за детски градини и ясли, общински училища.

 

Затова д-р Борислав Генчев е лансирал идеята за създаване на частен дарителски фонд в обществена полза. Видя се, че този модел работи – пример за това е подкрепата, която частни лица и фирми оказаха на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в началото на пандемията.

 

„Д-р Генчев ще запознае общинските съветници със състоянието на Марина и нейните нужди. Уверен съм, че с помощта на колегите ще успеем да подсигурим нужните средства за рехабилитацията на детето за 1 г. Направих първата крачка – дарих лични средства, които покриват половината от необходимата сума за момичето за 6 месеца. Поемам личен ангажимент да осигуря цялата от частни дарители“, коментира още Николов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *