Тотален кулинарен хит в интернет изкуши и великотърновските домакини

Хляб, изпечен в плик, се превърна в тотален хит в кулинарните групи в интернет. Рецептата се споделя лавинообразно и събира десетки хиляди харесвания и коментари. Предизвикателството по приготвянето на най-известния хляб, завладя и великотърновските домакини, които радват семействата си с вкусното печиво.

Никой не може да посочи кой е първоизточникът на оригиналното хрумване, но като цяло рецептата се мултиплицира с  близки съставки и технология. Задължително е обаче хлябът да бъде сложен във фурната, опакован в плик за печене, който обикновено е предназначен за готвене на меса или пилета.

Най-често споделяната рецепта е следната:

500гр брашно; ½ ч. л.захар;  1 ч. л.сол; 2 ч. л.олио; 250 мл. вода. Суха мая – 1 пакетче.

Замесва се тесто и се оставя да втаса 2-3 часа.След това се оформя хляба и се слага в плик за печене.Оставя се  да втаса още около един час и се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса. Времето за печене варира от 30 до 50 минути, зависи от фурната.

Технологията е традиционна – първо се смесват сухите съставки, добяват се течните  и се замесва гладко и еластично тесто. Преди да се сложи в плика се правят нарези в горната част на хляба.

Рецептата, разбира се, претърпява и хиляди трансформации, които домакините сами измислят. Някои смесват пълнозърнести брашна и семена в тестото, други заменят олиото със зехтин, придават му аромат с нарязани маслини или билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!