
Хляб, изпечен в плик, се превърна в тотален хит в кулинарните групи в интернет. Рецептата се споделя лавинообразно и събира десетки хиляди харесвания и коментари. Предизвикателството по приготвянето на най-известния хляб, завладя и великотърновските домакини, които радват семействата си с вкусното печиво.
Никой не може да посочи кой е първоизточникът на оригиналното хрумване, но като цяло рецептата се мултиплицира с близки съставки и технология. Задължително е обаче хлябът да бъде сложен във фурната, опакован в плик за печене, който обикновено е предназначен за готвене на меса или пилета.
Най-често споделяната рецепта е следната:
500гр брашно; ½ ч. л.захар; 1 ч. л.сол; 2 ч. л.олио; 250 мл. вода. Суха мая – 1 пакетче.
Замесва се тесто и се оставя да втаса 2-3 часа.След това се оформя хляба и се слага в плик за печене.Оставя се да втаса още около един час и се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса. Времето за печене варира от 30 до 50 минути, зависи от фурната.
Технологията е традиционна – първо се смесват сухите съставки, добяват се течните и се замесва гладко и еластично тесто. Преди да се сложи в плика се правят нарези в горната част на хляба.
Рецептата, разбира се, претърпява и хиляди трансформации, които домакините сами измислят. Някои смесват пълнозърнести брашна и семена в тестото, други заменят олиото със зехтин, придават му аромат с нарязани маслини или билки.