Пълна разруха в Интерхотела! Мръсотия и мизерия завладяха четиризвездния обект (СНИМКИ)

0

Мила Милчева

Интерхотелът – бившата перла в короната на туризма във Велико Търново, се превръща в руини. Разруха, мръсотия, падащи мазилки, изпотрошени мебели. Това е запечатал с обектива си Мирян Колев преди няколко дена.  Той е успял безпрепятствено да влезе в обекта и да стигне до вътрешния басейн и бившия бар. Фотографът, който публикува снимките в профила си във фейсбук, каза за „Болярски новини”, че често снима подобни обекти, включително и изоставени села в Балкана. По думите му, на тези места сякаш времето е застинало.  Посочва също, че когато влезе в изоставен обект или къща, не пипа нищо, по-скоро се старае на кадрите си да запечата документалния  поглед, съчетан с художествено виждане.

Сагата с Интерхотела се точи повече от 21 години. Емблематичният за времето си обект във Велико Търново, гордостта на туризма в старата столица преди десетилетия, се разпада пред очите на всички.

Припомняме, че обектът от 1995 г. след приватизацията става собственост на убития бизнесмен Илия Павлов и империята му „Мултигруп”, заедно с бившата резиденция на Тодор Живков на Арбанаси. След убийството на Павлов, обектите тръгват надолу  в стопанисването. През 1996 г. хотелът е купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев и фирмата му „Генимекс ойл”. Той го придобива през фондовата борса за 4 млн. лв. от „Балкантурист елит”. Следват обещания за сериозни инвестиции и бляскаво бъдеще. Уви, хотелът постепенно започва да затъва в дългове. През 2010 г. е заложен в КТБ за 19 558 300 лева. Наложени са няколко възбрани. Публичните задължения към държавата растат. През 2014 г. частен съдия изпълнител обявява публична продан и едва тогава Георгиев започва да обслужва дълговете си. Продажбата е спряна. През 2016 г. се прави втори опит за продажба от друг съдия изпълнител. Сумата е рекордна – 17 731 500 лева. Към този момент обектът е с редица тежести. Освен ипотеката в КТБ за 10 млн. лв. и наложената възбрана от банката, хотелът има милиони левове задължения към НАП и доставчици. През това време се сменя и собствеността, но реално негов стопанин остава Георги Георгиев.   През 2016 г. дружеството – собственик, е обявено от съда  в неплатежоспособност и е открито производство по несъстоятелност. Назначен е синдик, който до момента е сменян няколко пъти. Внасят се планове за оздравяване, но нищо не се променя.

Още през 2016 година от Министерството на туризма съобщиха, че експертна работна група е установила драстично разминаване между нивото на обслужване в хотела и четирите звезди и увериха, че групата по категоризация и сертификация на туристическите обекти е внесла предложение в министерството за отнемане на една звезда от Интерхотела. Процедурата обаче,както се оказва е твърде дълга. През това време недоволни клиенти заливат с жалби и негативни коментири форуми и социалните мрежи.

Вече няколко пъти се провалят опитите обектът да бъде продаден, като поредния търг беше насрочен за 19 октомври м. г. Цената беше почти 18 млн. лева и тя беше по-ниска от тази през март м. г., когато хотелът беше обявен за 25 млн. лв.

Миналата година в интернет пространството се появи обява, че в хотела се отдават стаи под наем за студенти, като това  явно беше поредният опит обектът да събере някакви приходи.

сн. Мирян Колев

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *