Засипва ни пясък от Африка, очакват се  валежи с кален оттенък

След като в събота небето над Франция и Испания почервеня, а снегът в Пиренеите стана кафяв, в следващите ден-два облакът ще се премести на изток, обхващайки райони на Централна Европа и Балканите. Mощният пренос на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа все още продължава.

Атмосферата в България също ще събере висока концентрация прах. Това ще е по-видимо в Югозападна България, сочат прогнозите на Испанските и Гръцките метеорологични обсерватории.

Има условия преваляванията в неделя и понеделник в западната половина на страната да са с кафяв кален оттенък.

Съвсем скоро топло пролетно време ще отсъпи място на типичните за февруари снеговалежи и минусови температури в края на новата седмица.

Температурите ще се понижат вследствие на нов арктически полъх. Необходимата влага пък ще бъде набавена от поредния средиземноморски циклон.

Според прогнозата по-значителни валежи от сняг ще паднат над южната половина на страната.

Този понеделник нестабилен студен фронт ще премине над  Балканите и ще донесе превалявания най-вече в Южна България. Ще духа силен вятър с пориви до 100 километра в час в югоизточните райони на страната, както и по източните склонове на Стара планина.

В хода на седмицата предстоят превалявания в по-малка степен в сряда и по-значителни в четвъртък, когато отново се очертава силен вятър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!