При голям интерес се откри изложбата на Марина Ангелова-Гонзалез в поредицата „1m2 изкуство“

0

 

Първата самостоятелна изложба на Марина Ангелова-Гонзалез в България се откри при сериозен интерес в събота, 6 февруари в старата столица. Събитието се организира от пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова като част от инициативата „1m2 изкуство“. Керамичната творба „Сливане“ може да се види до 5 март 2021 г. от всеки, който се разхожда по улица Иван Вазов в старата част на Велико Търново.

Авторката, която е родена в болярския град, но е израснала в село Габровци, се прибира в България през октомври след като е живяла в Лас Вегас и Ливорно, Италия. „Завръщането към корените ми подейства вдъхновяващо. Техниката, с която в момента работя, ми позволява да комбинирам дивата червена глина от Габровци с материали, които съм събрала от различни места по света.“ – заяви развълнуваният творец.

Керамичната инсталация „Сливане“ е вдъхновена от родната природа и търсенето на вътрешно равновесие. Освен червеният акцент, авторката използва бяло и черно, а резултатът наподобява шарките на полускъпоценния камък ахат.

Марина Ангелова-Гонзалез е родена във Велико Търново през 1990 година. Завършва Националната гимназия по приложни изкуства в гр. Троян, специалност “Керамика”, а след това – Националната художествена академия в същата дисциплина.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *