Димитър Николов, председател на Общинския съвет в Горна Оряховица: „Велико Търново и Горна Оряховица могат да се съревновават само на футбол. В останалите неща просто трябва да се допълваме!“

0

 

 

Общо 7 заседания, от които 5 редовни, 1 извънредно и 1 тържествено, проведе през второто полугодие на 2020 г. Общинският съвет в Горна Оряховица.  Отчетът за дейността бе представен от председателя Димитър Николов пред колегите му и пред обществеността на заседание, което можеше да бъде проследено в страницата на Общината във Фейсбук.

На тези 7 заседания са приети 168 решения. В канцеларията на Общинския съвет са постъпили общо 187 документа. Това са предимно предложения от кмета на общината и от общински съветници, кметове на кметства, ръководители на бюджетни заведения и на общински търговски дружества. Част от тях са молби и жалби на граждани за съдействие и помощ при решаване на техни лични проблеми.

Този огромен поток от информация е проучен и обсъден от постоянните комисии към Общинския съвет, които проведоха 37 заседания.

Председателският съвет заседаваше по няколко пъти в месеца, за да обсъжда режима на работа, графика на комисиите, както и да утвърждава проекта за дневен ред. През отчетния период няма прекратени заседания на постоянна комисия или Общинския съвет поради липса на кворум.

 

-Г-н Николов, какво стои отвъд цифрите за дейността  на местния парламент?

-Краткият ми отговор е – много работа. Ако трябва да съм по-обстоятелствен ще припомня, че през последното тримесечие на м. г. Общинският съвет попадна в една динамично изменяща се и напълно непозната обстановка в новата история на местното самоуправление. Допълнихме и синхронизирахме правилника за работата ни съгласно измененията в ЗМСМА, които регламентират провеждането на неприсъствени заседания. През месеците ноември и декември ОбС продължи работата си дистанционно и изцяло в електронна среда, използвайки наличните технически средства. Общинският съвет управляваше умело риска и не допусна съществено изоставане в изпълнение на плана за работа през второто полугодие, въпреки засилените противоепидемични мерки и усложнената обстановка. Заседанията бяха излъчвани в реално време през официалния профил на Община Горна Оряховица в социалните медии, а по този начин отговорихме на обществения интерес и не си позволихме компромис с мерките за публичност в работата на Общинския съвет.

ОбС показа, че може да се държи повече

управленски и по-малко политически

 

Абсолютно удовлетворен съм от свършената в периода работа. Станах първият председател на ОбС в Горна Оряховица, който работи в такива екстремални условия, в една абсолютно непозната, динамично изменяща се, сложна обстановка, в почти форсмажорни обстоятелства, в които внимателно трябваше да бъде описан всеки един ход, за да не се допусне грешка. Затова изключително благодаря за подкрепата от Председателския съвет. Винаги съм казвал, че изпълнихме със смисъл и съдържание органа Общински съвет. Председателският съвет вече не заседава формално, а абсолютно пълноценно, като определя графика и режима на работа на ОбС. Всички решения се взимат с консенсус. Удовлетворен съм, защото в него са представени всички политически сили от ОбС и въпреки това той се държи надпартийно, активно ме подпомага във вземането на решения. А когато има положителна оценка без забележки за работата на ОбС, това означава, че и председателят му си е свършил работата.

-Доколко успешно се адаптираха колегите Ви към новите реалности?

 

-Надявам се, че през февруари ще се върнем в присъствена форма на заседания. Видяхме и плюсовете, и минусите на заседанията в електронна среда. Те са изключително подходящи за конкретно заседание, но не можем да говорим за пълноценен дебат по време на сесия. Парламентаризмът страда. Според мен смесената форма на заседания – безхартиено, но в реална среда, е най-подходящата формула.

Видя се, че всички колеги могат да се приспособят да работят от дистанция, изцяло в електронна среда. Ситуацията показа, че много бързо се нагаждаме. Респектиран съм от колегите в по-зряла възраст, от тяхното отношение и от това, че дисциплинирано и бързо се приспособиха, закупиха си собствени технически средства, за да бъдат максимално полезни, да си четат документите в електронен вариант, да коментират, да вземат думата. Още веднъж уважение към тези колеги, които показаха, че няма стари и млади, има можещи и неможещи.

 

-Смятате ли, че Вашата оценка за работата на ОбС съвпада с оценката на горнооряховчани?

 

-За съжаление отношението към ОбС продължава да бъде негативно. По простата причина, че през ОбС преминават едни от най-тежките и непопулярни решения. Ще дам пример с такса смет. Поскъпването на труда е в основата на всяко едно ценообразуване. Ние отложихме актуализацията на други местни данъци и такси, но актуализацията на такса смет беше неизбежна. Противното решение е популистко и означаваше общината да затъва в дългове и мръсотия. Много е лесно политическото говорене, когато не трябва да вземаш управленски решения. Става трудно, когато трябва да предлагаш ефективни решения. Но нормално е опозицията да бъде критична. Истината е, че дори да бяхме казали, че намаляваме такса смет, сигурно щеше да има коментари от рода на „Само с толкова ли?“.

В същото време смятам, че дадохме един много положителен сигнал към обществото, като освободихме потребителите на Детската млечна кухня от такса. Един от застъпниците на тази мярка съм, защото демографската криза е огромен проблем. А тази мярка в групата на ГЕРБ обсъждаме от създаването на този ОбС. Радвам се, че кметът инж. Добромир Добрев толкова добре възприе идеята и я приложи. Не, че освобождаването от тази такса ще повлияе много на бюджета на тези млади семейства, но знакът е важен. Хората трябва да знаят, че не сме безучастни. Каквото и да ни струва, дори и да се утроят потребителите на Детската млечна кухня. През тази година ще опитаме да измерим ефекта, като на дневен ред е коментирането и обсъждането на облекчение на таксите за детски ясли и детски градини. Фокусът е важен за тези семейства, които са избрали да създават и отглеждат децата си в община Горна Оряховица.

-Безспорно маловажни решения няма. Освен вече изкоментираното и сигнала, който подава то към обществото, кое бихте откроил?

 

-Последователната политика по отношение на Общинската болница. Обходния път също и санкциите, които даваме на кмета за предпроектни проучвания и всичко друго необходимо. Интермодалният хъб е големият ангажимент, голямото предизвикателство към местната власт. Това нещо може да зададе посоката на Горна Оряховица за десетилетия напред. Винаги сме казвали, че Горна Оряховица трябва да се развива като транспортен и логистичен център. Използването на въздушен, наземен и железопътен транспорт, т. нар. интермодален терминал или както го нарича правителството – интермодален хъб, е нещото, което може да привлече огромни инвестиции, включително от мултинационални компании, да зададе посоката на развитие. Такава услуга ще има нужда от квалифицирана работна ръка. Само това може да привлече и задържи младите хора. Ще трябват образовани хора, хора, които разбират от стопанска логистика, хора със съответното образование, модерни хора, които обикновено са и добре заплатени. Ако този икономически стълб, тази икономическа ос бъде развита, ще изстреля Горна Оряховица и региона напред.

Най-важното за региона е да има интегриран план за развитие, развитие в синхрон. Не Велико Търново за себе си, не Горна Оряховица за себе си, не Лясковец… Трябва да се използват предимствата за един план, в който те не се застъпват, а се допълват. Всеки със своите предимства. Това е ключовото – да разглеждаме областта като цяло, да разглеждаме конгломерата Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец като цяло.

Велико Търново и Горна Оряховица могат да се съревновават само на футбол. В останалите неща просто трябва да се допълваме.

 

Вземете макар и културния календар на общините в областта – той не трябва да се застъпва, а да се допълва. Ясно е, че Горна Оряховица не може да направи „Сцена на вековете“. За сметка на това обаче може да бъде кулинарна столица с фестивали, съчетани със съответната музика. Защо да не говорим за фестивал на балканските музика, култура и кухня? Да ни гостуват държави от Балканите, от наши побратимени градове. Мисля, че това е неразработена ниша, която ще бъде атрактивна. Както направиха Еленският бут да гостува на виното в Сухиндол, защо горнооряховското мезе да не гостува на лясковските винари и традиции?

Да, трудно е да говорим за крепостта „Ряховец“ в сянката на величието на Царевец и Търновград, но се видя, че Археологическото лято в Горна Оряховица е изключителен сегмент, върху който може да се работи. И не е нужно конкуриране.

 

-Не се ли преситихме от подобни грандиозни замисли, особено на фона на орязаните доходи заради наложените от пандемията ограничения?

 

-Обедняването засегна строго определени браншове – развлекателния, ресторантьорския, частично хотелиерския. За радост индустрията не спря да работи, въпреки двата локдауна. Важно е какви мерки за възстановяване ще се приложат. Когато има потребление, възстановяването става по-бързо от очакванията. Но важното е, че успяхме да съхраним здравната си система. Убеден съм, че държавата ще направи необходимото за възстановяването на потърпевшите браншове.

 

-Отворихте темата за процеси на национално ниво. Предстоят парламентарни избори. В този контекст очаквате ли изостряне на страстите в Общинския съвет в Горна Оряховица?

 

-Със сигурност. Първите проявления ще се усетят още при обсъждането на бюджета за 2021 г. Но трябва да се абстрахираме от процесите на национално ниво. Повече от година ОбС показва, че може да се държи повече управленски и по-малко политически. Надявам се да продължи в този дух и да приемем един работещ документ.

 

-Какво предвижда той?

 

-Бюджет 2021 е ориентиран към здравеопазването, към образованието, сериозно ангажиран е с младежките активности и спорта и със социалната политика. Растеж ще има, дори в тези условия. Най-малкото предстои реализацията на един мега проект в културната инфраструктура, какъвто не се е случвал, продължава да се работи за зоните за отдих, запазват се ред социални услуги и придобивки, работи се в образователната инфраструктура. Впрочем през последните години се наляха огромни суми в сферата на образованието.

ОбС продължава и последователната си политика по отношение на обновяването и модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. От тук насетне обсъждането на всеки бюджет трябва да започва и да завършва с обсъждането на Болницата и здравеопазването. Местната власт в Горна Оряховица през последните години показа, че е последователно ангажирана с Общинската болница. А и самата Болница много добре защити нуждата от нея през последната година. Видя се, че не се съревновава с Областната болница във Велико Търново, а се допълват прекрасно и че горнооряховската общинска е в помощ на великотърновската държавна. МБАЛ показа, че има смисъл от инвестициите и в технологичното обновяване, и в персонала.

 

-Ще продължи ли политиката за привличането на млади лекари?

 

-Да, категорично. Ще удвоим средствата за тях. Освен това ще насочим внимание не само към висшия, но и към средния медицински персонал в МБАЛ. Последователни сме в ангажимента си за цялостно реновиране на Болницата. Общината подкрепя ефективния и добър мениджмънт от страна на ръководството на Болницата.

 

-Малко или много коментарите в социалната мрежа са лакмус за обществените настроения. В този смисъл понасяте критики за така и неизграденото помощно тренировъчно игрище към стадиона. Какво се случва с него?

 

-В годината, в която Горна Оряховица е обявена за Европейски град на спорта, Общината за своите мащаби отделя рекордните над 2 млн. лв. за спорт и младежки активности. Единствено ме притеснява, че спортните клубове започват да възприемат всички тези средства и условия като даденост. Не знам докога можем да си позволим подобна политика. Никъде другаде няма подобни наемни отношения – наемодателят да поема всички разходи, включително и по текущата поддръжка на базата.

Да, бяхме много атакувани по отношение на помощните терени. В предишния мандат на инж. Добромир Добрев, в който аз бях председател на Постоянната комисия по младежта и спорта, бе обновен стадионът в Горна Оряховица, който отговаря на всички стандарти за професионален футбол. Това не се е случвало през последните 30 г. в историята на спортната инфраструктура. И все пак има хора, които твърдят, че нищо не се е случило по отношение на спортната база. В Бюджет 2021 са заложени средства за помощен тренировъчен терен. Опитахме всички възможни формули, за да привлечем средства, но не можем да се намесваме в политиката на Футболния съюз. Той е самостоятелна, независима спортна организация, така че защо те не са си изпълнили ангажимента, ние не можем да отговорим и не можем да носим отговорност.

Поемаме ангажимента децата

да спрат да тренират в калта.

 

Ще има модерно  помощно тренировъчно игрище. Фокусираме се върху проектирането на нова мултифункционална спортна зала. Горна Оряховица крещящо се нуждае от подобно съоръжение за провеждане и на конгресни форуми, концерти и пр.

Освен това силно се надявам, че ще се реализира проектът за обновяването на Летния театър и той ще стане фестивален център. Изобщо този конгломерат продължава да се развива. Включително и по естествен път като една атрактивна зона за отдих, но и за живеене, защото, знаете, в непосредствена близост се правят много частни инвестиции в жилищен квартал.

Очевидно Горна Оряховица не е застаряващ град. Фактът, че жилищното строителство се продава на картинка, означава, че тук живеят млади хора и с възможности. И нашият град съвсем не е толкова неатрактивно място за живеене, колкото се опитва да се внуши на хората.

 

-В голяма степен все още медиите оформят общественото мнение. През погледа Ви на издател на най-голямата извънстолична пресгрупа каква е медийната среда у нас, какво очаквате през следващите месеци предвид Парламентарни избори 2021?

 

-Силно съм притеснен от нещата, които предстоят. Очаква ни една кампания, която ще се води в изключително неконтролируемото онлайн пространство. Крайно време е там да се сложи някакъв ред, да има регулация. В момента се шири пазар на компроматите. Никой не носи отговорност, много е трудно да има наказателно преследване за написано в социалните медии. За съжаление никой не иска да чуе, че един човек е добър баща и съпруг, по-лесно е да напишеш, че този човек е човекоядец или педофил. И това е съществен проблем. За мен продължава да бъде кауза борбата с фалшивите новини, борбата за изсветляване на сектора и за създаването на работещ регламент в публичното пространство.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *