Родители на търновски ученици  – против да изследват децата им с антигенни тестове

0

 

 

Родители на ученици от болярския град масово са против децата им да бъдат изследвани с антигенни тестове за коронавирус. Това сочат неофициални данни от анкета, която училищата от старата столица пускат до родителите. В допитването се подчертава, че анкетата е във връзка с писмо на образователното министерство от пети февруари т. г. Целта е да се проучат нагласите за провеждането на бързи  тестове, при които резултатите ще са готови в рамките на един час.

Подчертава се, че изследването е ПО ЖЕЛАНИЕ, а целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от вирусоносител  или болен в училищна среда.

„Материалът за изследване при този тест се взема от носоглътката с тампон, подобно на изследването на PCR. Възможно е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от специалист“, се казва в анкетата. За малолетни и непълнолетни е нужно съгласието на родител или настойник. Не е задължително нито отговарянето, нито самото изследване – пише още в съобщението до родителите. Масово преобладават отрицателните отговори, а резултатите ще бъдат обобщени до няколко дни…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *