Сагата с обектите върху имот на Стопанска академия – Свищов, продължава. Наемите им са прекратени, спират им водата и тока

0

М. Милчева

От 16 януари т. г. договорите на наемателите на обекти върху имот на Стопанска академия в Свищов, в района на старата болница, са прекратени. Водата от петък е спряна, на 16 февруари предстои и спиране на ел.захранването. Това съобщиха днес Емилия Цветанова и Хюрай Салиев – представители на търговците и собствениците на малък бизнес в района, които за пореден път представиха пред журналисти във Велико Търново своите виждания по проблема. Изненадващо в края на пресконференцията, пристигна и кметът на Свищов Генчо Генчев, за да изложи аргументите си по казуса.

Сагата с въпросните обекти тече вече трети месец. През декември м.г. собствениците организираха ефективен протест, като затвориха временно улица.

Припомняме,че става дума за 12 дка терен в централната част на крайдунавския град, върху който има изградени различни търговски обекти, собственост на десетина фирми – магазини, павильони, ателиета за услуги, офиси и др. Някои от тях са на мястото повече от 30 години. По думите на Цветанова наемите средно са около 200 лева месечно. Имотът е публична държавна собственост, предоставен за управление на Стопанската академия в Свищов, на която търговците плащат наем, а собственик е Министерството на образованието и науката.

През месец май 2019 г. Общинският съвет в Свищов възлага на кмета на Общината да започне процедура по безвъзмездно прехвърляне от държавата на Общината имота, който от дълги години не се ползва по предназначение за образователни нужди от страна на висшето училище и пустее. Община Свищов заявява желание да придобие поземления имот, като „това ще е в полза на населението, за задоволяване на обществени потребности, за осъществяване на различни проекти и за подобряване на общинската икономика и структура”.

На свои заседания на 10 юли 2019 г., 30 септември 2020 г. и 28  октомври 2020 г.  Академичният съвет на Стопанска академия на свои заседания обсъжда отказ от правото на управление на терена и първоначално предлага собствеността да бъде прехвърлена безвъзмедно на Общината, но на следващите заседания се взема решение за промяна на статута и връщането му на МОН.

Преди около месец „Болярски новини” потърси за коментар ректора на СА проф. д-р Марияна Божилова, която заяви, че освобождаването от терена е част от оздравителната програма на Академията, която е утвърдена от Министерски съвет. Една от стъпките е СА да се освободи от някои имоти, които не ползва и са й в тежест, заради плащането данъци и такси в значителни размери. Въпросният терен е  публична държавна собственост, и може да се ползва само по предназначение. През 1997 г. образователното министерство го е предоставило на Академията, защото тогава е имало нужда от построяване на сграда за колежа към СА. Той обаче е бил закрит, а сграда не е била направена. Години наред това място от 12 дка е змиярник през две трети от годината – обрасло е храсталаци. Нямаме средства да го поддържаме. Върху терена са изградени няколко временни конструкции, които плащат наеми от около 40-60 до 100 лева, които се много ниски. Само един обект е с наем 200 лева, заяви проф. Божилова.

Днес собствениците на обекти с заявиха, че по казуса е сезирана министърката на регионалното развитие Петя Аврамова. По време на парламентарен контрол тя е заявила, че спира процедурата по продажба на терена и назначава проверка  по случая. По думите им, това не е взето предвид от ректора на СА проф. Божилова и тя е прекратила наемите им. Според Цветанова и Салиев теренът не е включен в оздравителната програма на Академията, която е публикувана в сайта на МОН. Те недоумяват и защо Академията се отказва от 13-14 000 лева, които получава от наеми от обектите.

Търговците искат да останат на мястото, докато стане ясно ще се продава ли теренът, ще има ли инвеститор за него и т.н. Според Хюрай Салиев обектът му е напълно законен и е изграден с всички надлежни разрешителни от Общината. Той заяви, че ако трябва да прекрати работата си, ще се наложи да напусне града и да търси препитание в чужбина.

Сега собствениците на обекти искат решение по казуса и от министъра на образованието Красимир Вълчев и чакат отговор на въпроса си, който са изпратили до него.

Кметът на Свищов Генчо Генчев:

„В този спор заемам страната

на Стопанска академия!”

Решението за съдбата на въпросния терен е в правото на собственика. Това е частен имот, който е отдаден под наем от Стопанска академия и тя може да реши какво да прави с него, заяви днес пред журналисти кметът на Свищов. На въпрос защо не е изпълнил решението на ОбС от 30 май 2019 г., той заяви, че Законът за местното самоуправление и местната власт му дава това право. В конкретния случай се съобразявам с решението на Академичния съвет на Стопанска академия, който единодушно е решил висшето училище да се освободи от имота и това е част от оздравителната му програма, заяви Генчев.

Ако трябва да заема страна в този спор, заемам страната на Стопанска академия, която е основна икономическа единица на Свищов. С лека ръка няма да тръгнем срещу Академията и да настояваме да вземем нещо, което е тяхно, категоричен е кметът.

Той посочи, че след жалба от страна на Академията, Общината е започнала проверка по законността на обектите, която ще приключи скоро.  По думите му, това, че за някои обекти е имало отстъпено право на строеж и са издадени визи за проектиране, не ги прави законни.

Според Генчев по казуса са изговорени много неистини и това го е провокирало да се включи в пресконференцията, без предварително да бъде обявено неговото участие.

Говори се, че ще оставим без работа 300-500 човека, но на срещите присъстват само двама. Къде са останалите?, попита той и заяви, че голяма част от обектите върху имота са изоставени и полуразрушени.

Генчев заяви също, че никъде в кореспонденцията, която води с министър Аврамова, не се споменава за спиране на процедурата по връщането на имота на държавата.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *