38 години Нели Цонева ръководи Историческия музей в Павликени, днес се разделя с поста

0

 

Днес е последният работен ден на дългогодишната директорка на на Историческия музей в Павликени  Нели Цонева. След проведен конкурс поста на директор на културната институция поема Елена Николова Чанакчиварова-Христова.

Днес, 10 февруари 2021 г. е моят последен работен ден. Доживях и този ден, а започнах миналия век – на 1 септември 1983 г. Днес емоциите не ми позволяват да преценя – малко или много са 38 години. Но съм благодарна на съдбата за тези години. Музеят стана моята съдба и моя живот завинаги, написа Нели Цонева във фейсбук.

4 монографии, 7 каталози и рекламни дипляни, няколко юбилейни вестника, сценарий на документален филм за читалището, десетки изложби, презентации, над 80 публикации в специализираната научна литература и над 250 популярни публикации в местния печат е записала в биографията си Нели Цонева. Тя си спомня времето, когато е започнала сама в музея, а нейната първа колежка била чистачката баба Кера, която се водела невъоръжена охрана.. 27 години Нели Цонева сама поддържала нивото на институцията.

После дойдоха новите и млади колеги, шестима на брой, които тук направиха първите си крачки в света на музеологията Искам да благодаря на всички колеги от музеите, с които съм работила през тези 38 години, да им кажа, че за мен е било чест и гордост да бъда част от музейната гилдия на България. Надявам се, че контактите ни ще бъдат живи и занапред. Пожелавам на всички здраве, късмет и нови успехи, казва в публикацията си Нели Цонева.

Създаден през 1978 г. Исторически музей – Павликени съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство на Павликени и 20-те селища от региона. Във фондовете на музея се съхраняват над 22 хиляди фондови единици движими паметници на културата. Чрез публикуваните материали в научната литература, в местния и регионален печат, както и чрез разпространените вече печатни издания, музеят допринася за популяризиране историята на Павликенския край. Като един от малкото културни институти в града Историческият музей има съществена роля за патриотичното и естетическо възпитание на младото поколение в общината. Ежегодно в музея се уреждат временни тематични изложби, осветляващи различни периоди от историческото минало на региона и представящи материалното разнообразие и богатство на местния бит и култура.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *