Великотърновският предприемач Ивайло Пенчев готов да инвестира в старата столица за атракцион от световна величина

0

Главният еколог на кмеството Зорница Кънчева: Обшината кандидатства, имаме заявление, че сме подали документите!

Собственикът на компанията за спортно оборудване „Уолтопия“, която е световен лидер в производството на катерачни стени Ивайло Пенчев има готовност да инвестира над 2 млн. лв. в атракциони в две български общини. Пред „Болярски новини“ Пенчев, който е великотърновец, потвърди, че едното от тях може да бъде изградено в родния му град, стига местната власт да прояви интерес и активност, и да кандидатства в инициативата, която е обявена на официалната интернет-страница на фирмата. При това, по думите на предприемача, за направата на атракциона няма да се похарчи дори и лев от местния бюджет.

„Искаме да инвестираме над два милиона лева в съоръжения за активно забавление в две български общини. Едното ще предостави безопасен полет над избрана забележителност, а другото – здравословно забавление за децата в нов за света формат.

Амбицията ни е да донесем здравословното активно забавление на българските деца и техните родители и да подпомогнем преоткриването на нашата красива природа. Вярваме, че тези обекти ще направят хората на България по-здрави, по-щастливи и горди с родното си място. Затова търсим проактивни екипи от български общини, които да пожелаят аткракционите да бъдат реализирани на тяхната територия, за да осигурят на своите граждани нещо истински добро, без да се налага да изразходват дори и лев от бюджета на общината. Ние ще произведем, инсталираме и поддържаме съоръженията напълно безплатно. Поемаме и ангажимент да осигурим безопасното им опериране. На свой ред искаме да срещнем разбиране и желание за сътрудничество, както и кмет, и общински съветници с визия за бъдещето на поверената им община“ , се казва в мотивите на компанията, посочени на страницата и в интернет.

Всички общини могат да кандидатстват за двата атракциона – съответно  „Adventure Hub“ и „Ролглайдър“, като посочат и локацията за евентуалното изграждане, а от компанията посочват, че е важно да има ток и вода.

„Adventure Hub“ е аткракционен комплекс с размери приблизително

30х30 метра, а размера на основата, фундамент е 10х10 метра. Височината му е 28 метра, което е важно за определяне на зоните в градовете, където е позволена постройка с такава височина.

Размерът на Ролглайдъра ще се определи според избраното за построяването му място. Изискванията са да има по 2,20 метра сейфти зона от всички страни и минимална височина от земята до съоръжението – 5 метра. Това е съоръжение за свободно летене, напълно безопасно и екологично. Може да бъде поставено на всякъде – между дървета и градски паркове, около крепости, каньони и т.н. и по думите на Пенчев е супер подходящо за Велико Търново. Съоръженията ще се поддържат и оперират от „Уолтопия“, която  поема отговорност да наеме и обучи персонал и да осигури безопасното използване на атракционите.

„Уолтопия“ е изградила 1 800 съоръжения за активно забавление в над 75 страни по света. Компанията е основана през 1996 г., а от 2009 г. е световен лидер в производството на изкуствени стени за катерене.

Пред „Болярски новини“ Ивайло Пенчев, който е възпитаник на ПМГ „В. Друмев“ коментира, че с удоволствие би инвестирал във Велико Търново. Идеята е възникнала след разговор с бившия депутат от областта и зам.-председател на предишния парламент Иван К. Иванов.

Припомняме, че през 2018 г. Ивайло Пенчев и съдружникът му Метин Мусов дариха уникален атракцион с препятствия в Ксилифор. Той е от второто поколение въжени линии, които компанията им произвежда. Има 14 препятствия, разпределени на две нива по седем.

И до днес това е най-обичаното място от търсачи на силни усещания от всички възрасти, а преди години двамата предприемачи дариха на Туристическото дружество „Трапезица“ изкуствена стена за катерене. Тя е монтирана в спортната зала на ВТУ.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *