231 курсанти в 14 военни специализации ще обучава Националният военен университет „Васил Левски”

0

231 курсанти в 14 военни специализации ще обучава Националният военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. С атрактивни клипове в новия сайт на университета ще бъдат мотивирани бъдещите курсанти, за които от днес започва предварителната кампания за прием. Това съобщи началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който заедно с членове на ръководството на НВУ представи параметрите и новостите в кампанията.

Във пръзка с пандемията от коронавирус има стъпки за облекчаване на кандидатите – изнесени изпити ще се провеждат в почти всички областни градове от 1 до 27 март, на 2 април ще бъде обявено класирането в кампанията за ранен прием и на 6 април предстои заседание на комисията за реализирането му.  До юни ще се провеждат изпитите за редовен прием, на 7 юли е окончателното класиране. Приемът на документи вече е стартирал, има вече 150 кандидати които за заявили желание да се обучават като курсанти.

Националният военен университет е единственото висше училище у нас, което дава възможност на своите обучаеми да завършат едновременно две специалности – военна и гражданска, каза ген. Маламов. Така завършващите излизат или с две бакалавърски степени, или като бакалавър и магистър.

През тази учебна година са възстановени и надградени редица специалности. Във Факултета на НВУ „Васил Левски” в Шумен курсантите от специалността „Артилерийско инструментално разузнаване” ще се обучават по гражданска специалност за геодезисти. Новата гражданска специалност „Киберсигурност” ще бъде съпътстваща за военната специализация „Комуникационни и информационни системи”.

НВУ се превръща в една от основните обучаващи институции в Българската армия.  Тя е свързана както с изграждането на Единен център за подбор и подготовка на войници за армията, така и сповишаване на възможностите на Сержантския колеж, с повишаване на възможностите за подготовка на курсанти, и следдипломна квалификация на всички офицери, и това е доста амбициозен проект, посочи началникът на Военния университет.

Той припомни, че НВУ ще бъде и основната институция, която ще се занимава с доброволния резерв, който стартира от 1 юли. Към този момент сме готови за началото, имаме подготвена база и учебни програми, каза ген. Маламов. По думите му връщането на доброволната служба е глътка въздух за БА, защото недокомплектът е сериозен проблем. Първите 150 обучаващи се ще бъдат приети на 1 юли т.г. за срок от шест месеца.

Продължава реализацията на проектите в НВУ за подобряване на материално-техническата база – тренажори, кабинети и учебния полигон. До края на май  се предвижда иувеличаване на легловата база в НВУ с 1000 човека, съобщи ген. Маламов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *