Близо 113 млн. лв. е бюджетът на болярския град за 2021 г.

 

33 млн. лв. е Инвестиционната програма на общината

 

С половин час по-късно от обявеното започва онлайн представянето на тазгодишния бюджет на община Велико Търново. Цифрите бяха коментирани от представителите на местната администрация в една от платформите, в която се включиха няколко общински съветници, журналисти, представители на местната администрация и съвсем малко граждани.

За съжаление обаче представянето на беше излъчено в социалните мрежи чрез страницата на общината, въпреки предварителното обявление за това.

Според зам.-кмета на старата столица Снежана Данева пандемията пренареди приоритетите на общините, но въпреки това администрацията работи, така че да се защити бизнеса и да се подсигурят най-важните публични услуги като ясли, детски градини, училища, управление на отпадъци, инфраструктура и т.н. Тя бе категорична, че тази година предстоят нови предизвикателства пред изпълнението на бюджета – да се приключат успешно европроектите от програмния период 2014 -2020г. и да се осигури устойчивост на вече завършените проекти. Предизвикателство пред администрацията ще е и провеждането и подготовката на парламентарните и президентски избори, както и преброяването на населението

Почти 113 млн. ще има на разположение за годината общината. За сравнение – през 2020 г. цифрата беше малко под 97 млн. лв. За делегирани държавни дейности са планирани почти 68 млн. лв., а от местни приходи – 45 млн.

Сред най-солидните европроекти, които се очаква да започнат са за интегрирания градски транспорт, обновяването на 13 км. улична и пътна мрежа, изграждането на Еспозиционния център в старото военно училище и разширяването на Мултимедийния посетителски център.

Идната седмица проектобюджета влиза на обсъждане в постоянните комисии на местния парламент, а заседанието за приемането му е в края на този месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!