„Те играха за Етър“ е новата книга на спортния журналист Анатоли Петров

0

 

 

Популярният великотърновски журналист Анатоли Петров, който е и пресаташе на футболния клуб „Етър“ от 2002 г. е готов с най-новата си книга.

Изданието на „Фабер“ е от 256 страници, съдържа 270 черно-бели и цветни фотографии, озаглавено е „Те играха за Етър“ и вече е на книжния пазар. А първият читател на Анатоли е Димитър Бербатов, който отскоро помага на треньорското ръководство на великотърновския тим.

Книгата е  плод на дългогодишен труд и в нея Анатоли е събрал десетки интервюта с легендите на „Етър“, някои от които вече не са между нас.

С тях журналистът е говорил през годините, а други са сподели много любопитни и лични истории специално за книгата. Сред „героите“ на изданието са Петър Шатров, Кото Кръстев, Йордан Ценов, Донко Долмов, Николай Тарапанов, Георги Василев, Димитър Цеков, Стефан Чакъров, Ивелин Младенов, Георги Цингов, Краси Балъков, Цанко Цветанов, Киряков, Кислов, Бончо Генчев, Гошо Георгиев, Калоян Чакъров, Мариян Генов, Иван Петков и много много други.

Отделени са разбира се и специални страници за непрежалими имена като Трифон Иванов, Ивайло Димитров – Руския..

Книгата се състои от три части. В първата е разказана историята на „Етър“ от основаването му. Ще прочетете любопитни и малко известни факти за емблемата, екипите и за това, че всъщност именно футболния клуб налага виолетовия цвят като символ на Велико Търново през 1969 г. след влизането си в „А“ група.

Втората част е озаглавена като самата книга – „Те играха за Етър“ и съдържа историята на няколко поколения футболисти. Тук са поместени 24 интервюта с най-големите легенди на клуба.

Третата част носи заглавието „Паметните виолетови битки“  и разказва за емблематичните мачове с „Интер”, „Кайзерслаутерн”, „Сао Пауло“, ЦСКА, „Левски”, „Локомотив” (ГО), но и за десетки други и по-малко известни – „Вердер”, „Арминия”, „Хъл Сити”, „Коритиба”, „Верона” и т.н.

 

Самият Анатоли е един от най-прецизните спортни журналисти в цялата страна. Освен сладкодумен разказвач, той има широка обща култура и разностранни интереси. Доказателство за това е, че „Те играха за Етър“ всъщност е неговата пета книга. През 1994 г. той, заедно с друг виден спортен репортер на Велико Търново – Петко Павлов, издават в две части „Футболна енциклопедия“. Освен това Анатоли е автор и на цели три книги за Владимир Висоцки. През 1992 г. е отпечатана първата книга за барда, който излиза в Москва, а преди около две години на български и руски език излезе „Висоцки в България“. За нея в края на миналата година Анатоли получи първа награда за регионална книга в областта на документалистиката от Националното общество за литература и изкуство.

Опитният журналист има и няколко награди като спортен репортер, какъвто е от 1992 г. Избран е за „Журналист на годината“ през 2012 г. от Българската асоциация на регионалните медии, а през 2019 г. е  отличен, също от БАРМ, в категорията „Интервю“ за интервюто му с Димитър Бербатов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *