Директорите на музеите в Павликени и Бяла черква встъпиха в длъжност след проведени конкурси

 

Начело на Исторически музей-Павликени застава Елена Чанакчиварова-Христова. Тя работи в институцията от 2011 г. като уредник в отдел „Етнография“. Сред инициативите, за които отговаря, са музейната програма „Приятели на музея“, ателието за изработване на сурвачки и конкурса за мартеници, които са ежегодни дейности в музея. Преди това е била преподавател в среден курс в СУ „Бачо Киро“. Завършила е магистърска степен по „История и география“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има редица научни публикации в сборници за павликенския край. ИМ-Павликени стопанисва и Античния керамичен център.

Елена Христова поема ръководството на музея от Нели Цонева, която беше негов директор до пенсионирането си. За 38 години работа в учреждението, тя има издадени 4 монографии, над 80 публикации в специализираната научна литература и над 250 популярни публикации в местния печат; носител е на наградата „Златен век“ и на едностранен плакет от Община Павликени.

Директор на Исторически музей – Бяла черква продължава да е Анастасия Георгиева. В последните месеци тя изпълняваше тази длъжност временно. От 1985 г. до 2010 г. е уредник в музея и извършва научноизследователска, проучвателска, събирателска, фондова и експозиционна дейност.

От 2010 г. е начело на институцията. Завършила е „Библиотечно-информационни науки и културна политика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ с магистърска теза за краеведската дейност в Бяла черква. Автор на три книги за историята на града, на множество дипляни, брошури и публикации в научни и популярни издания. Председател на читалищното настоятелство в продължение на 27 години. Под нейно ръководство са и Природонаучният музей, къщите музеи „Цанко Церковски“ и „Райко Даскалов“ и етнографската сбирка.

По време на проведените конкурси кандидатите за директор защитиха концепции за развитието на своите музеи за петгодишен период с детайлно разработване на идеите си за първата година.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!