Сухиндол празнува Трифон Зарезан за 156-ти път

 

Градът на виното – Сухиндол празнува Трифон Зарезан за 156-ти път. Традициите бяха спазени и днес, въпреки студеното време и падналия сняг. Малки и големи се завърнаха от страната и чужбина, за станат част от вековната традиция.

Честването започна още рано сутринта с отслужване на празнична литургия в храма „Св. апостоли Петър и Павел“. Веднага след това кметът инж. Пламен Чернев заряза църковната асма под звуците на духовия оркестър.

Традиционното градско хоро се изви на централния площад, а след това  жителите и гостите на Сухиндол се отправиха към местността Димчански завой, където се намира един от най-големите лозови масиви в общината. Инж. Пламен Чернев заряза, като спази вековната традиция да махне старите пръчки и да полее лозата с вино.

На поляната до лозето също се изви дълго хоро, а всички  с народни носии си направиха обща снимка. За колорита на празника допринесоха и от клуб „Традиция“, които възпламеняваха настроението с чести изстрели на пушките.

Спазена беше и друга традиция, а именно след зарязването всички да се отправят към местността „Върбака“ за всеобщо веселие, което завърши с уникалния народен танц „Как се чука чер пипер“. Популярното в цяла България сухиндолско мъжко хоро и тази година премина емоционално за радост на всички, които дойдоха да споделят празника в Града на виното. За пореден път водачът на хорото даде тон на песента, в която се чука чер пипер с уши, коляно и дори други части на тялото…

Кулминацията на честването и този път беше празничното шествие, в което Царят на виното премина по главната улица, възседнал огромна бъчва с вино. Пред него момичета и момчета танцуваха, а хората продължиха пред НЧ „Трезвеност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!