Община В. Търново засилва още контрола върху чистотата на въздуха с нови автоматични станции

0

DCIM100MEDIADJI_0416.JPG

 

 Данните от техническите съоръжения постъпват в реално време

 

Община Велико Търново засилва още контрола върху качеството на атмосферния въздух и нивата на фини прахови частици с нови автоматични измервателни станции. Те са монтирани в районите на кв. „Акация“ и ПМГ „Васил Друмев“. До броени дни показателите им ще са достъпни в реално време чрез линк в сайта www.veliko-tarnovo.bg.

Наблюдението върху фините прахови частици в кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“ се осъществява чрез измервателната станция на РИОСВ – В. Търново. В реално време чистотата на въздуха в кв. „Чолаковци“ се контролира чрез автоматична станция, разположена в двора на Детска градина „Рада Войвода“.

Община Велико Търново представя данните от трите автоматични станции – в кв. „Акация“ (Veliko Tarnovo 1), край ПМГ „Васил Друмев“ (Veliko Tarnovo 2) и в кв. „Чолаковци“, за периода от 1 декември 2020 г. до 31 януари 2021 г. Станцията в „Чолаковци“ отчита и формалдехид, а за двата месеца няма стойности над нормата.

През настоящата година още една станция ще извършва замервания за чистотата на въздуха. Тя е на Регионалната лаборатория – Русе, към Изпълнителна агенция по околна среда. Станцията ще бъде базирана в района на Дома за стари хора „Венета Ботева“. Съоръжението е мобилно и ще позволява измервания в различни квартали и райони на града. С мобилната станция те ще продължат до достигането на общо 51 денонощия с валидни резултати, като условието е да бъдат обхванати всички сезони.

Сред показателите, които ще бъдат наблюдавани, са нива на фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден диоксид, озон и метеорологични параметри.

До Великотърновски общински съвет е депозирана актуализираната Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми на фини прахови частици, която предстои да бъде разгледана на сесията този месец.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *