Освобождават от такса битови отпадъци засегнатите от ковидкризата фирми?

 

Предложението на групата съветници от БСП влиза на февруарската сесия

Предприятията, които са преустановили стопанската си дейност по време на извънредното положение, както и за периода 27 ноември – 31 декември 2020 г. да бъдат освободени от такса битови отпадъци за услугата сметосъбиране и сметоизвозване  ще решава Великотърновския общински съвет в края на месеца. Предложението е на групата съветници на БСП. То бе предложено още през миналия месец, но отпадна от дневния ред на заседанието през янеари, за да мине за становище през администрацията и постоянните комисии към местния парламент.

Ако мярката бъде одобрена спирането на дейността трябва да се удостовери със следните документи – месечни касови отчети от фискалните устройства за цитираните периоди, както и отчетни регистри на покупките и дневник на продажбите. Освен това ще се изисква рекапитулация на Фонд работна заплата за периода от първи януари до 13 март 2020 г., както и за съответния период на преустановяване на дейността.

Предприятията, които искат да бъдат освободени от такса битови отпадъци ще трябва да изготвят още пълна справка за отработените дни, отпуски и отсъствия за периода от началото на миналата година и за съответното време през което са преустановили дейност. Няма да бъдат облекчени обаче фирми, които са се възползвали от мярката 60/40.

Ако съветнииците приемат предложението, всички, които кандидатстват ще трябва да подадат молба свободен текст в Центъра за обслужване на граждани или в Дирекция Местни данъци и такси на ул. „Хр. Караминков“ № 19, както и да приложат заверени копия на съответните документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!