февруари 23, 2024

Портрет на проф. д-р Асен Златаров дари за патронния празник на Езиковата гимназия художникът Янко Янков

0
Златаровци днес отбелязват 63-тата годишнина от създаването на елитното великотърновско училище. Тържеството тази година е различно заради мерките срещу разпространението на коронавируса, присъстваха по двама ученици от паралелките от 8 и 12 клас. Уважиха го председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и ст.експертът по чужд език и майчин език в РУО Вера Петрова. По традиция пред барелефа на проф. д-р Асен Златаров бяха поднесени цветя. Букети красят и пространството пред новия портрет на патрона.
Създаването му отне на Янко Янков близо 3 месеца. Рисуван е по снимки на учения, запазени от неговото семейство. Новият портрет е с размери 150х110см., намира се във фойето на училището между първите два етажа. Художникът е роден в Горна Оряховица, завършва живопис във ВТУ. Работи в областта на класическата и модерната живопис.
Близо 30 са учениците, удостоени с Почетната грамота „Асен Златаров“. Те са записали постижения в значими научни, спортни и културни конкурси и състезания. Отличени са и 10 активисти на Ученическия съвет. Грамоти получиха и учениците, присъединили се към националната кампания“ Купи една книга, дари я на своето училище“. По случай патронния празник на училището до дни предстои да излезе и първият електронен брой на вестник „ПЕГ-гласът“. Списването му започва преди близо 20 години от възпитаници на гимназията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *