Евродепутатът Радан Кънев пред горнооряховски ученици: „Трети локдаун може да се окаже неизбежен!“

 

 

 

Онлайн среща с ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ проведе евродепутатът Радан Кънев. Той отговаря на младите хора по проблемите на пандемията, икономиката, екологията ценностите на Евросъюза.

На въпрос Кънев отговори, че пандемията от коронавирус се е отразила на икономиката на ЕС много тежко. Има сектори, който са затворени практически от една година и не работят. Става дума за общественото хранене, ресторантьорството и туризма, които са семейни бизнеси и целии фамилии са лишени от доходи.

Освен това много силно е засегната автомобилната индустрия. Това касае най-вече държави като Германия, Франция и Италия,  но и целия Източен блок, който е подизпълнител предимно на Германия.

В същото време има отрасли, които се развиват по-бързо, отколкото преди пандемията.

 „Важно е за младите хора, че отдавна очаквани промени в икономиката се ускориха. Става дума за цифровата индустрия, свързана с компютрите, която измести традиционните браншове. Транспортът също загуби донякъде своето значение, защото много работни места могат да бъдат запълнени без човек да ходи на работа в буквалния смисъл на думата. Страшно много услуги се извършват по технологичен път с минимално или нулево човешко участие. Увеличи се почасовото работно време, но и несигурността на работното място, защото непълен работен ден означава е непълно осигуряване за пенсия“, подчерта Кънев. Той сподели, че в разговор със сина си, който е петокласник, е станало дума, че след десетина години работата ще е основно два вида – или да се програмират, или да … почистват машини.

„Хората, които могат да управляват компютри и цифрови процеси, ще са еквивалент на днешните грамотни хора“, предупреди учениците Радан Кънев.

На друг ученически въпрос той изрази опасения, че е много възможен трети локдаун у нас, като подчерта, че в момента режимът в страната е по-либерален за разлика от Брюксел, например, където има вечерен час и човек освен на работа, може да отиде единствено да магазина. Забранени са срещи с приятели и дори разходка в парка.

„Когато се наложи локдаун намалява заболеваемостта и смъртността, а в България през ноември данните бяха шокиращи. Докато нямаме ваксинация на населението мерки ще има. Светлината в тунела е че там, където се провежда масово ваксиниране особено в Израел, данните за заболеваемост и смъртност много намаляват“, каза още евродепутатът.

Дискусията продължи повече от час , а 2018 г. гимназията е посланик на ЕП.  Екипът от старшите посланици Венета Стефанова и Светослав Цанев вече трета годна работят за популяризиране на европриоритетите и възможностите за обучение, развитие и работя след младите хора. През годините учениците са се срещнали с различни евродепутати и публични личности като Ева Майдел,  Светослав Малинов,  доц. д-р Иво Инджов, Светлин Наков, Невен Боянов и др. Заради иновативните си идеи екипът бе награден с посещение в ЕП в Брюксел и участва в Седмицата на младежта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!