Жители на село Леденик скочиха срещу депото за строителни отпадъци

 

Кметът Антон Кръстев: “ Депото създава потенциален риск от сериозни наводнения в Шемшево и Леденик!“

Жители на великотърновското село Леденик са категорично против съществуването на депото за строителни отпадъци в землището на населеното място.

Това стана ясно по време на обществено обсъждане на проект за частично изменение на Общия устройствен план на общината с цел създаване на площадка за третиране на строителни отпадъци. На обсъждането присъстваха едва петнайсетина човека – главният архитект на болярския град Николай Малаков, представители на еко отдела, двама общински съветници, арх. Николай Георгиев, който е проектирал плана, кметът на Леденик Антон Кръстев и жители на селото.

Според управника на населеното място проблемът е много сериозен. Той показа кореспонденция с община Велико Търново от 2016 г., според която местната администрация е подценила евентуалните екологични последици, но въпреки това събира такси за ползване на депото, които преди около три години дори бяха повишени.

„През годините тук са депонирани по груби сметки почти 1 млн. тон строителни отпадъци. Това може да провокира сериозни екологични проблеми . Това  депо трябва да бъде приключено. То вече е над нивото на околния терен, а южния му фронт е на 200 метра от реката. Има и езеро от източната страна, което обаче не е отразено от проектантите. Ако трябва ще сезираме регионалното министерство и ще провокираме референдум, защото ако сметището потегли надолу към дерето ще стане страшно“, предупреди Владислав Иванов от Леденик. И допълни, че общината не трябва да пудри нещо, което трябва да се ликвидира. По думите му депото застрашава и бизнес инфраструктурата на населеното място, защото е „цирей“ за Леденик.

Арх. Георгиев обаче заяви, че целта на проекта е да се създаде градоустройствена основа , а проектантите след това ще вземат под внимание всички препоръки на гражданите. Той припомни, че общия устройствен план е възложен през 2006 г. и е приключил през 2010 г., докато депото е от 80-те години на миналия век. Т.е. площадката не е била регламентирана и сега това ще се коригира.

Кметът на Леденик Антон Кръстев също се противопостави на плана. Той предупреди, че няма да даде положително становище, ако не произнесат хидрогеолози и поиска да знае защото това не е направено до сега. По думите му ако стане наводнение, ще се активизират свлачищни процеси,  натрупаните боклуци ще затлачат реката и ще провокират потапяне на цяло Шемшево и половин Леденик.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!