1 700 лв. събраха търновчета и техни преподаватели в кампанията „Деца рисуват за деца“. Акцията продължава до края на месеца.

0

 

 

С парите ще се закупят материали за творчество за художественото училище в с. Русаля

 

Уникална благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“ събра няколко любими великотърновски преподаватели, техните възпитаници и Фондация „Ген. Протогеров“. Инициатори на акцията, която е в подкрепа на децата от училището по изкуства и занаяти в село Русаля, са преподавателките по изобразително изкуство от ОУ „Св. П. Евтимий“ Галина Николова и Наталия Карапенчева, учителят по музика Добрин Пелтеков – Даскала, още няколко педагози и Георги Радев от фондацията. А примерът им вече се радва на много последователи сред учениците, които със своя труд и креативност подават ръка на връстници в нужда.

Кампанията „Деца рисуват за деца“ всъщност обединява няколко вида изкуства – изобразително, музика, словотворчество, фотография, видео. Няма строго зададена тема – малките художници рисуват по избор, после други ученици съчиняват текст по творбите и избират музика, а по цялостните композиции са заснети кратки видеоклипчета, които са качени в официялния сайт на кампанията http://charity.misterj.eu/ .

Денислав Йорданов от 6 клас е художникът

Под ръководството на своите учители младите художници /впрочем най-малкият участник в кампанията, предоставил своя рисунка е едва три годишен/ са направили общо 76 картини, от които 60 имат видеа от по минута и половина. До момента са откупени рисунки за 1 665 лв., а инициативата продължава до края на месеца. Продадените картини вече са 41, като номиналната стойност на всички творби е 2 873. Трогателно е, че има картини за по 20.00, 30.00 и т.н. лв, но някой от закупилите плащат по-висока цена, а остатъкът също отива за училището в Русаля.

Твобрата е на шестокласничката Магдалена Янкова

„Инициативата е уникална по много причини. Тя обединява учители, а не е тайна, че нямаме почти никаква институционална подкрепа. Изпратихме писма до всички институции в страната – Народно събрание, Президентство, Премиер, Община, но няма почти никакъв отзвук. Затова пък няколко фирми откликнаха, но най-много се отзовават обикновени хора с отношение към изкуството и добротворчеството. Картини от кампанията вече са откупени освен във Велико Търново  и в София, Варна, Стара Загора, Пловдив, дори в Англия. Благодарни сме за медийния интерес, който помага за популяризирането на кампанията, както и на група Акага, Мирослав Иванов – китаристът на „Необичайните заподозрени“ и  група SAINT ELECTRICS и Дидо от Д2“, споделя Добрин Пелтеков.

Автор на тази картина е шестокласничката Дария Цветанова

 

А Галина Николова и Наталия Карапенчева са категорични, че кампанията е била супер успешна.

 „Тя за пореден път доказа, че децата имат нужда да се чувстват полезни и ангажирани. Това, че някой купува техния продукт, за да помогне на други хора, е много мотивиращо и положително. Заедно се учим на добродетели като съпричастност, подкрепа, благородство“, обясняват двете преподавателки.

Георги Радев от Фондация „Ген. Протогеров“ също мисли, че инициативата е уникална:

„Стремим се кампаниите, които правим да обхванат широк кръг от хора. Затова, когато Добрин се обърна към нас в края на миналата година, веднага приехме да съдействаме. Наш принцип е да стигнем до колкото се може повече хора. Т.е. ако имаме три хляба – ще ги дадем на трима нуждаещи се, а не на един. Затова след края на тази кампания отделно ще дарим на децата от училището в Русаля дрехи, които вече са събрани. А за кампанията „Деца рисуват за деца“ ни впечатли това, че от нея всички печелят – от една страна, децата, които се трудят, рисуват, пишат текстове и избират музика, защото така развиват умения като креативност, критично мислене и добродетели, а от друга – възпитаниците на училището в Русаля“, казва Радев. И допълва, че всеки, който е закупил картина получава грамота – възрастните по мейл, а учениците /тъй като вече цели класове купуват рисунки/ ще се ги получат лично.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *