Много от записаните за ваксина се отказват, в МОБАЛ вече имунизират учители и журналисти

0

 

 

При отлична организация, спокойно и без опашка преминава ваксинирането срещу COVID-19 в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, увери се на място редактор на сайта „Болярски новини“, който получи и първата си доза от „Астра Зенека“.

Имунизирането на журналисти, които са включени в т. нар. трета фаза вече стартира, след като преди дни от Областната администрация в старата столица изпратиха писмо да всички медии. Желаещите попълват списък с трите имена, телефонния си номер, адрес и медията, в който работят и го пращат на РЗИ. След няколко дни с тях се свързват от имунизационния кабинет от областната болница и по график ги поканват за ваксинация.

Процедурата отнема десетина минути. Първо се измерва кръвното налягане, ако имате някакви въпроси се отговаря изчерпателно и преди убождането се подписва информирано съгласие. При първата имунизация се иска лична карта, а при втората – специално имунизационно талонче, което получавате след поставяне на първата доза.

Манипулацията се прави от Катя Пенева, която работи във вътрешно-консултативен кабинет, а от декември миналата година – и в имунизационния. Асистира й техническия секретар от „Неврохирургия“ Цветелина Маринска.

Двете дами споделиха, че днешния ден се явява като „стрес тест“, тъй като за ваксина срещу коронавируса са се записали 60 души – предимно преподаватели от ВТУ, учебните заведения и хора, работещи в медиите. Те обаче признаха, че зачестяват случаите, при които предварително записали се търновци се отказват и просто не са явяват. Някой от тях имат обективни причини – или в момента са болни, или ангажирани, но не губят правото да си поставят имунизация на следващ етап.

„Всеки сам трябва да прецени в зависимост от здравословното си състояние, възрастта и убежденията си. Досега не сме имали случаи на по-сериозни странични ефекти. Най-много да се дигне лека температура“, обобщават двете медицински лица.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *