Уникален албум със звуци от изчезващи села в региона събра музикантът и фотограф Мирян Колев

Мила Милчева

Уникален по рода си албум с експериментална музика издаде Мирян Колев. Роденият в Свищов музикант разказа за „Болярски новини”, че от няколко месеца работи по албума, който е негов 11-и поред с подобен тип музика.

Този албум съдържа звуци, записани в изоставени села около Трявна – града, в който Колев живее от известно време. В този район има над 100 села и махали, с общо население под 1000 жители.В някои от тях живеят по двама-трима човека, а други са напълно обезлюдени и постепенно биват поглъщани от гората. Същото се наблюдава и в други райони на България, посочи той.

По време на пандемията и мерките за спазване на социална дистанция много хора се чувстват некомфортно, но в тези обезлюдени райони малкото останали хора живеят от години в непрекъсната социална изолация. За нас, хората, може да се каже, че това е пандемия на изчезването, но за природата това е напълно естествен процес и част от нейния кръговрат, разсъждава музикантът, който освен с музика се занимава и с фотография.

В този албум с помощта на портативен рекордер в някои от тези изчезнали села са записани звуци, които представят както цялостната атмосфера, както и съвсем конкретни звуци, които са обработени и миксирани с компютърно процесирани китарни звуци. Целта на албума е чрез този подход да прдаде звуково взаимодействието между човешката намеса и завръщането на природата в първоначалния и вид, допълва Мирян Колев. Проектът му е е резлизиран с подкрепата на Национален Фонд Култура.

Албумът може да намерите тук: https://euerpi.bandcamp.com/album/ghost-villages

Мирян Колев е роден в Свищов, но от 8-9 години живее в Трявна. Занимава се с експериментална музика. Пътува много в чужбина – Европа и Азия, където представя музиката си. Откакто се появи пандемията, това е станало невъзможно  и той решил да  пътува в района, в който живее, и да изследва селата наоколо. Хобито му е да ги снима, но в един момент решил, че трябва да ги отрази и чрез медията, която основно използва – музиката.

От години Колев е  активен с експерименталния си музикален проект – E.U.E.R.P.I., като използва основно процесирана китара, но напоследък все по-активно включва и звуци от терен(field recordings).

Стотици кадри с потресаващи гледки от изоставени къщи има Колев в архива си. Те показват красиви навремето си, сега срутени или полусрутени домове, в някои от които и досега стоят покъщнина, дрехи, части от мебели, домакински съдове, детски играчки. Една наистина тъжна картина на родната действителност…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!