ШК „Асеневци” събра 100 шахматисти от цяла България за четвъртото издание на купа „Павликяни”

0

 

 

Неделния ден преливаше от шахматни емоции в античния град Павликени. Над 150 гости от над 20 града от цяла България посетиха общинския център, за да станат част от четвъртото издание на шахматен турнир за купа „Павликяни”. Организатори на събитието бяха Община Павликени, местният шахматен клуб „Маринополци“ и ШК „Асеневци“ – Велико Търново. Общо 100 участници премериха сили зад черно-белите дъски, а турнирите бяха разделени на две групи: „А” – за опитни състезатели и „Б” – за начинаещи деца. 70  на 30 бе разпределението в полза на опитните и професионални шахматисти.

Едноличен шампион с 6.5 точки от 7 възможни стана международният майстор по шахмат Сашо Николов от „Марица – Изток”, гр. Раднево. Второ-трето място бе разделено от фиде майсторът на „ЦСКА”, гр. София, Георги Филев и младата надежда на „Плевен 21” Дарио Дерешки. На четвърто място, след загуба в последен кръг в пряк двубой за титлата с шампиона, бившата ни национална състезателка Елица Раева от „Пристис” гр. Русе, отстъпи на шампиона Сашо Николов и остана на крачка зад призовата тройка. При сеньорите първото място взе Диан Диков от Ловеч, а в категорията на състезателите без рейтинг най-добре се представи Петко Иванов от Русе.

При шахматистите с ело под 1600 триумфира 9-годишният Михаил Панайотов, който вдигна купата и за най-добре представило се дете в „А” турнира. В категорията до 1800 първо място завоюва за Даниел Иванов, а при участниците с ело под 2000 Ивайло Белев взе първата награда. При 8-годишните деца със злато се окичи Велислав Захариев, следван от Георги Стефанов и Данаил Симеонов (ШК „Асеневци”). При 10-годишните най-добре представилото се дете Михаил Панайотов бе последван от Теодор Тутеков (ШК „Асеневци”) и Станислав Тошкин (ШК „Асеневци”). Първо място до 12 години зае Валери Белчев (ШК „Асеневци”), среброто грабна Данаил Боев (ШК „Асеневци”), а с бронз се окичи Кристиян Кънев. В групата на най-големите деца класацията оглави Никола Великов, а челната тройка допълниха Евгени Аврамов и Денислав Иванов. Медали за най-добре представили се състезатели от домакините от „Асеневци” получиха Преслав Желязков, Александър Ангелов и Веселин Маринов.

В  „Б” турнира където всички деца бяха от школата на ШК „Асеневци” и местния клуб „Маринополци” убедително триумфира Димитър Георгиев от Павликени. При момичетата Веселина Витанова взе златния медал, следвана от Сибил Мингиз и Кристина Данаилова. При момчетата челната тройка допълниха Александър Колев и Иван Стоилов. Наградите за децата бяха осигурени от МКБППМН – Община Павликени и връчени от секретаря на комисията Георги Филипов.

„Въпреки трудните обстоятелства, в които трябваше да проведем турнира, IV-то издание на купа „Павликяни” се състоя и остави трайна следа в историята на шахмата в Павликени. Заедно с инж. Емануил Манолов през последните 4 години усилено работим за възвръщането на шахматната слава на античния град. Осъществяването и безупречната организация и провеждане на днешното събитие доказа за пореден път хармонията и успеваемостта на съвместната ни работа, а огромният интерес към турнира подхрани нашата вяра и амбиции, че мястото на гр. Павликени е в центъра на шахматната карта на България! Наложените от правителството ограничителни мерки първоначално ни заставиха да обявим ограничение от 80 участници, но поради бързонарастващия интерес намерихме начин да увеличим капацитета на спортната зала „Борис Денев” до 100 човека и да проведем IV-то издание на купа „Павликяни” с трицифрен брой състезатели.

Искаме да отправим своята сърдечна благодарност към всички участници, родители и придружители, които съдействаха за безпроблемното провеждане на мероприятието и подходиха с разбиране към всички противоепидемични мерки, които трябваше да спазим, за да бъдем изрядни с последните заповеди на държавните органи. Търпението и съдействието от страна най-вече на родителите, които изчакваха своите деца извън залата за игра, бе похвално и изключително важно за нас и провеждането на турнира. Огромна признателност отправяме и към МКБППМН към Община Павликени, които осигуриха купите и медалите за децата, както и към представителите на ръководството на Община Павликени, които през целия етап на организация и провеждане на състезанието бяха неотлъчно до нас и ни помагаха! Много важна бе ролята на кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, който през последните няколко години се превърна в един от най-големите приятели на шахмата в България! Неговата безрезервна любов към древната игра и желание децата на Павликени да се развиват в интелигентния спорт ни вдъхва надежда, кураж и вдъхновение, че дори в тези тежки времена не бива да се предаваме пред трудностите и не трябва да спираме да се борим за своите мечти! Павликени зае трайно място на шахматната сцена и с помощта на инж. Манолов сме убедени, че в античния град ще продължават да се раждат и развиват още много шахматни таланти!” – споделиха организаторите на мероприятието и ръководители на ШК „Асеневци” – Велико Търново и местния клуб „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

 

Снимки: Владимир Пенчев

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *