И в Горна Оряховица търсят варианти за освобождаване на такса смет за периода на локдауна

 

 

 

След като Великотърновският общински съвет ще освободи от такса битови отпадъци засегнатите от локдауна заради пандемията, съветниците от Горна Оряховица също работят по темата. Това съобщи председателят на местния парламент в Железничарския град Димитър Николов. По негова инициатива се проведе среща

с представители на бранша, на общинската администрация и на ресорни комисии в Общинския съвет.

 

Целта на местната власт е максимален брой обекти да могат да се възползват от облекчението. Юридическото прецизиране продължава, но на срещата са били начертани основни параметри.

 

Самостоятелните обекти, които не са развивали никаква дейност в периодите 13 март – 13 май и 27 ноември – 31 декември 2020 г., ще трябва да подадат декларация за това. При обектите с хотелски части от общата квадратура на имота ще бъде извадена квадратурата на неработещата му част, за която всъщност ще може да се ползва облекчението. Когато има наемни отношения, декларация, че обектът не е развивал дейност, ще трябва да подаде наемодателят като данъчно отговорен. Според юристи, извън обхвата на обмисляната мярка следва да останат обектите, които са правили разнос в посочените периоди.

 

„За първи път от години насам виждам бранша в Горна Оряховица консолидиран. Тези хора се борят за оцеляването си и ние трябва да намерим законово издържан начин да ги подкрепим. Важно е да усетят, че не са сами. Ще опитаме още през март предложението да бъде дооформено съгласно законите и внесено в Общинския съвет“, коментира още Димитър Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!